Acasă Social 12 decembrie,  Ziua internaţională pentru acoperirea universală cu servicii de sănătate 

12 decembrie,  Ziua internaţională pentru acoperirea universală cu servicii de sănătate 

DISTRIBUIȚI

 La 12 decembrie este marcată, anual, Ziua internaţională pentru acoperirea universală cu servicii de sănătate. În 2021, tema Zilei internaţionale pentru acoperirea universală cu servicii de sănătate – „Leave No One’s Health Behind: Invest in health systems for all” – face un apel la investirea în sisteme de sănătate pentru toţi, indică site-ul https://universalhealthcoverageday.org/.

Toată lumea, de pretutindeni, merită să aibă acces la servicii de sănătate esenţiale de calitate fără să îndure dificultăţi financiare. Dacă vrem să prevenim viitoarele pandemii şi să obţinem sănătate şi bunăstare pentru toţi până în 2030 trebuie să acordăm prioritate echităţii – să investim mai mult în sănătate şi să alocăm în mod eficient şi echitabil resursele în funcţie de nevoi, se menţionează pe site-ul amintit.

Pe măsură ce intrăm în al treilea an al pandemiei de COVID-19, trebuie să consolidăm urgent sistemele de sănătate pentru a ne asigura că acestea sunt echitabile, reziliente şi capabile să răspundă nevoilor tuturor oamenilor, inclusiv celor legate de sănătatea mintală, spune secretarul general al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), Antonio Guterres, în mesajul de anul acesta cu ocazia Zilei internaţionale pentru acoperirea universală cu servicii de sănătate, potrivit https://www.un.org/. COVID-19 a ajuns în aproape orice parte a lumii, dar acoperirea cu servicii de sănătate încă nu. Undele de şoc ale acestei urgenţe sanitare lovesc cel mai puternic acele ţări care nu au sisteme de sănătate capabile să ofere îngrijire de calitate la preţuri accesibile pentru toţi, mai arată în mesaj secretarul general al ONU.

 

Ziua internaţională pentru acoperirea universală cu servicii de sănătate are drept scop creşterea gradului de conştientizare privind necesitatea unor sisteme de sănătate puternice şi trainice şi a unei acoperiri universale cu servicii de sănătate, cu implicarea mai multor părţi interesate. Pentru a promova sănătatea fizică şi psihică şi bunăstarea şi pentru a creşte speranţa de viaţă pentru toţi, trebuie să se realizeze o acoperire universală cu servicii de sănătate şi accesul la o îngrijire medicală de calitate.

Rezoluţia privind sănătatea globală şi politica externă (A/RES/67/81), din 12 decembrie 2012, a recomandat includerea acoperirii universale cu servicii de sănătate în discuţiile privind agenda de dezvoltare post-2015 în contextul provocărilor globale din domeniul sănătăţii. Statele membre au recunoscut importanţa acoperirii universale cu servicii în sistemele naţionale de sănătate, în special prin asistenţa medicală primară şi mecanismele de protecţie socială, pentru a asigura accesul la servicii de sănătate pentru toţi, şi în special pentru cele mai sărace segmente ale populaţiei.

La 25 septembrie 2015, rezoluţia privind ”Transformarea lumii în care trăim: Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă” (A/RES/70/1) a adoptat obiectivul de acoperire universală cu servicii de sănătate până în 2030, inclusiv asigurarea riscurilor financiare, accesul la servicii de sănătate esenţiale de calitate, accesul la medicamente esenţiale sigure, eficiente, de calitate şi la preţuri accesibile, precum şi la vaccinuri pentru toţi.

ONU a adoptat la 12 decembrie 2017 o rezoluţie privind sănătatea şi politica externă la nivel mondial – abordarea sănătăţii celor mai vulnerabili pentru o societate incluzivă (A/RES/72/139). În rezoluţie s-a decis organizarea unei reuniuni la nivel înalt a ONU, în timpul Adunării Generale a ONU din 2019, privind acoperirea universală cu servicii de sănătate. Rezoluţia privind sănătatea şi politica externă la nivel mondial invită statele membre să promoveze şi să-şi consolideze dialogul cu celelalte părţi interesate, inclusiv societatea civilă, mediul academic şi sectorul privat, pentru a-şi maximiza angajamentul şi contribuţia la implementarea obiectivelor privind sănătatea printr-o abordare intersectorială şi multilaterală.

Sistemul Naţiunilor Unite, partenerii de dezvoltare şi alte iniţiative relevante, precum Parteneriatul Internaţional pentru Sănătate pentru UHC2030, acordă sprijin statelor membre pentru dezvoltarea şi consolidarea durabilităţii acoperirii universale cu servicii de sănătate la nivel naţional, cu scopul de a promova accesul la servicii de sănătate pentru cei mai vulnerabili, se mai arată pe site-ul http://www.un.org.

Adunarea Generală a ONU a aprobat la 12 decembrie 2012 o Rezoluţie prin care îndeamnă ţările să accelereze progresul spre acoperirea universală cu servicii de sănătate – în ideea că toată lumea, pretutindeni, ar trebui să aibă acces la servicii de îngrijire medicală de calitate şi accesibile – ca o prioritate esenţială pentru dezvoltarea internaţională. La 12 decembrie 2017, prin Rezoluţia 72/138, ONU a proclamat ziua de 12 decembrie ca Ziua internaţională pentru acoperirea universală cu servicii de sănătate, se arată pe site-ul Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), http://www.un.org.

sursa:stiri.tvr.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here