Este o zi dedicată spălării mâinilor cu săpun ca modalitate ușoară, eficientă și accesibilă de prevenire a bolilor și salvare de vieți. Ziua globală a spălării mâinilor a fost fondată de Parteneriatul global pentru spălarea mâinilor și este o oportunitate de a proiecta, testa și pune în practică modalități creative de a încuraja oamenii să se spele pe mâini cu săpun. Tema din acest an, „Viitorul este în mâinile noastre, să-l întâmpinăm împreună”.
Spălarea mâinilor cu săpun este o practică ușoară, eficientă, accesibilă, care previne infecțiile și salvează vieți.
Uşor. Toată lumea se poate proteja pe sine, familiile și comunitățile prin spălarea mâinilor cu săpun. Deși necesită puține resurse – săpun și o cantitate mică de apă – beneficiile sunt semnificative.
Eficient. Când spălarea mâinilor cu săpun se practică în mod regulat în momente cheie, cum ar fi după utilizarea toaletei sau înainte de contactul cu alimentele, poate reduce riscul de diaree și pneumonie, care pot provoca boli grave și decese. Spălarea mâinilor cu săpun ajută, de asemenea, la prevenirea răspândirii altor infecții, inclusiv gripă și Ebola.
Accesibil. Anchetele realizate au arătat că săpunul este aproape universal. În ciuda faptului că cele mai sărace gospodării din lume au mai puține șanse să aibă acces la acesta, costul nu este principala barieră în calea spălării mâinilor cu săpun.
Majoritatea persoanelor din întreaga lume își pot permite săpunuri universale sau detergenţi. Multe gospodării care au acces la săpun îl folosesc adesea pentru spălătorie, la spălat vase sau la scăldat, mai degrabă decât pentru spălarea mâinilor. Investițiile în promovarea spălării mâinilor sunt extrem de eficiente din punct de vedere al costurilor și pot maximiza beneficiile pentru sănătate ale altor intervenții – de la accesul la apă curată și infrastructura de salubrizare până la promovarea nutriției.
În fiecare an, Conferința UNC pentru apă și sănătate convoacă persoane din societatea civilă, guverne, instituții de cercetare și sectorul privat pentru a discuta succesele, pentru a identifica lacunele actuale și de a evidenția modalități de a merge mai departe.
Pandemia de COVID-19 pune accentul pe importanța igienei mâinilor ca soluție simplă și rentabilă de reducere a răspândirii bolii.
Specialiştii au explicat, încă de la începutul pandemiei, că virusul SARS-CoV-2 are un înveliş uleios care îi protejează materialul genetice. La spălarea mâinilor cu săpun, moleculele de săpun pătrund în stratul uleios, inactivând și perturbând ciclul de infectare.
Studiile de specialitate au demonstrat că spălarea mâinilor cu frecvență moderată reduce cu 36% riscul . sursa: stiri.tvr.ro