Ultima oră: Mai multe fabrici ale firmei austriece de procesare a lemnului Schweighofer Holzindustrie, dar și sedii ale Direcțiilor Silvice Județene sunt vizate de percheziții ale procurorilor DIICOT. Surse judiciare susțin că e vizată conducerea firmei austriece din ultimii șapte ani, când fabrica a fost în centrul unor controverse majore privind proveniența lemnului prelucrat. Aceleași surse smai arată că percheziții au loc la fabrici din Rădăuți și Sebeș, precum și la Direcții Silvice și Gărzi Forestiere din județele Alba, Suceava, Hunedoara, Brașov, Bihor și București.
Poliția Română și DIICOT desfășoară, la această oră, 23 de percheziții pentru destructurarea unei grupări care ar fi cauzat un prejudiciu de 25 milioane de euro prin achiziţionarea de lemn fără provenienţă legală sau a cărui provenienţă ilegală este disimulată prin unele documente justificative cu caracter nereal.
La data de 30 mai 2018, polițiștii Inspectoratului General al Poliției Române desfășoară, sub coordonarea procurorilor DIICOT – Structura Centrală, o acțiune pentru destructurarea unui grup infracţional organizat, specializat în achiziţionarea de lemn rotund fără provenienţă legală sau a cărui provenienţă ilegală este disimulată prin unele documente justificative cu caracter nereal.
La activități participă polițiști ai Direcției de Combatere a Criminalității Organizate, Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate București, Direcției de Investigare a Criminalității Economice și Direcției de Ordine Publică, precum și specialiști criminaliști din cadrul Institutului Național de Criminalistică.
Sunt efectuate 23 de percheziții domiciliare la sediul și punctele de lucru ale unei societăți comerciale, la 4 instituții, precum și la mai multe locuințe. Până în prezent, au fost identificate și conduse la sediul unității de parchet 10 persoane.
Din cercetări a reieșit că persoane din conducerea societăţii comerciale vizate, începând cu anul 2011 şi până în prezent, ar fi coordonat activitatea de achiziţii de lemn rotund de răşinoase provenit din tăieri ilegale și deturnarea licitațiilor publice, de la foarte mulți furnizori, din majoritatea zonelor împădurite ale Românei. Aceste materiale lemnoase livrate de furnizori ar fi provenit, în majoritatea cazurilor, din tăieri ilegale. Prejudiciul prezumtiv cauzat bugetului public este de 25 de milioane de euro. Activitățile sunt realizate cu sprijinul de specialitate al Brigazii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei din cadrul I.G.J.R.