Acasă Cultura 2 noiembrie – Ziua internațională pentru stoparea impunității pentru crimele împotriva jurnaliștilor

2 noiembrie – Ziua internațională pentru stoparea impunității pentru crimele împotriva jurnaliștilor

DISTRIBUIȚI

 Peste 1.200 de jurnaliști au fost uciși în întreaga lume între 2006 și 2020, aproape 9 din 10 cazuri de aceste crime rămânând nerezolvate judiciar, potrivit Observatorului UNESCO al jurnaliştilor uciși .

Începând cu 2013, prin Rezoluţia A/RES/ 68/163, Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), în fiecare an, la 2 noiembre, se marchează Ziua internaţională de eliminare a impunităţii pentru crime împotriva jurnaliştilor (International Day to End Impunity for Crimes against Journalists – IDEI).

Data a fost aleasă pentru a comemora asasinarea a doi jurnalişti francezi din Mali, la 2 noiembrie în 2010.

Impunitatea duce la mai multe crime și este adesea un simptom al agravării conflictului și al șubrezirii legii și a sistemelor judiciare. UNESCO este îngrijorată de faptul că impunitatea afectează societățile, în ansamblu, prin acoperirea încălcărilor grave ale drepturilor omului, prin corupție și criminalitate. Guvernelor, societatea civilă, mass-media și toți cei interesați să susțină statul de drept li se cere să se alăture eforturilor globale de a pune capăt impunității.

În timp ce crimele sunt forma extremă de cenzură în mass-media, jurnaliştii sunt, de asemenea, expuşi la nenumărate ameninţări – de la răpire, tortură şi alte atacuri fizice, până la hărţuire, în special în sfera digitală. Ameninţările cu violenţa şi atacurile împotriva jurnaliştilor în special creează un climat de teamă pentru profesioniştii din mass-media, împiedicând libera circulaţie a informaţiilor, opiniilor şi ideilor. Femeile jurnaliste sunt afectate de ameninţări şi atacuri, mai ales din mediul online.

António Guterres, secretarul general al ONU, cu prilejul Zilei internaționale de încheiere a impunității pentru crime împotriva jurnaliștilor, a transmis următorul mesaj:

”O presă liberă este vitală pentru o democrație funcțională, dezvăluirea faptelor rele, navigarea în lumea noastră complexă și promovarea Obiectivelor de dezvoltare durabilă.

Cu toate acestea, peste 70 de jurnalişti au fost ucişi în acest an pur şi simplu pentru îndeplinirea acestui rol în societate. Majoritatea acestor crime rămân nerezolvate. Între timp, un număr record de jurnalişti sunt încarceraţi astăzi, în timp ce ameninţările cu închisoarea, violenţa şi moartea continuă să crească.

O creștere a dezinformarii, a agresiunii online și a discursurilor instigatoare la ură, în special împotriva femeilor jurnaliste, contribuie la sufocarea lucrătorilor media din întreaga lume. Intimidarea prin abuzul de mijloace legale, financiare și de altă natură subminează eforturile de a-i trage la răspundere pe cei puternici. Aceste tendințe amenință nu numai jurnaliștii, ci și societatea în ansamblu.

Planul de acțiune al Națiunilor Unite privind siguranța jurnaliștilor își propune să creeze un mediu sigur și liber pentru toți lucrătorii media. În timp ce sărbătorim cea de-a zecea aniversare, fac apel guvernelor și comunității internaționale să ia măsurile necesare pentru a ne proteja jurnaliștii. Trebuie să punem capăt unei culturi comune a impunității și să dăm posibilitatea jurnaliştilor să-și facă munca esențială.

În această Zi internațională pentru a pune capăt impunității pentru crimele împotriva jurnaliștilor, să ne onorăm lucrătorii media și să susținem adevărul, justiția și drepturile omului pentru toți”.

Audrey Azoulay, directorul general al UNESCO, a transmis

Anul acesta, sărbătorim a 10-a aniversare a Planului de acțiune al Națiunilor Unite privind siguranța jurnaliștilor și problema impunității.

Acest document revoluționar a fost adoptat pentru a recunoaște munca vitală pe care o fac jurnaliștii – de exemplu atunci când raportează despre conflicte și crize sau când investighează funcționarea puterii și investighează corupția și alte forme de nedreptate – precum și riscurile cu care se confruntă atunci când fac asta.

Într-adevăr, siguranța jurnaliștilor, libertatea lor de exprimare și libera circulație a informațiilor sunt piloni ai vieții democratice și o condiție prealabilă pentru toate drepturile omului. Acesta este motivul pentru care, în 2012, comunitatea internațională a aprobat acest Plan de acțiune pentru a proteja jurnaliştii, a preveni crimele împotriva lor și a-și urmări autorii.

Pentru a atinge aceste obiective, trebuie să lucrăm colectiv. Și s-au făcut multe progrese, de către statele membre, agențiile Națiunilor Unite, organizațiile internaționale, actorii judiciari și societatea civilă, pentru a implementa măsuri concrete la nivel național, regional și global.

Aici, la UNESCO, am elaborat linii directoare și seturi de instrumente și am instruit peste 24.000 de persoane judiciare. actori și 11.500 de agenți de aplicare a legii și de securitate pe probleme legate de libertatea de exprimare și securitatea jurnaliștilor, inclusiv în lumea digitală.

În ciuda acestor eforturi, jurnaliştii continuă să fie ucişi într-un ritm alarmant. Potrivit Observatorului nostru, 955 de jurnaliști și-au pierdut viața din 2012. Șaptezeci și unu au fost uciși din ianuarie, ceea ce face din 2022 deja cel mai mortal an din 2018.

La fel de șocant, deși am observat o ușoară îmbunătățire în ultimii zece ani, aproape nouă din 10 ucideri de jurnaliști rămân nerezolvate. Prin urmare, la această aniversare, trebuie să ne reînnoim angajamentul de a proteja jurnaliştii de pretutindeni, tot timpul. Aceasta înseamnă, desigur, în situații de conflict și criză, iar UNESCO sprijină jurnaliştii din Ucraina și Afganistan, de exemplu. Înseamnă, de asemenea, pe timp de pace – pentru că atunci au fost uciși cei mai mulți jurnaliști în ultimii ani. În cele din urmă, trebuie să ne intensificăm eforturile online, acolo unde au apărut noi forme de violență, în special față de femei – trei din patru femei jurnaliste au fost hărțuite online, conform datelor UNESCO.

Conferința internațională care va avea loc la Viena pe 3 și 4 noiembrie pentru a sărbători această a 10-a aniversare va fi o oportunitate de a duce mai departe acțiunea noastră colectivă – pentru a consolida cooperarea și sinergiile pentru a reproduce bunele practici, pentru a îmbunătăți monitorizarea și schimbul de informații, pentru a construi capacitățile toți actorii – astfel încât să putem aborda mai bine provocările.

Pentru că, atunci când vine vorba de protejarea jurnaliştilor, fiecare are un rol de jucat. Dacă suntem mulțumiți, dacă privim în altă parte, suntem parte a problemei.

Așadar, în această Zi internațională pentru a pune capăt impunității pentru crimele împotriva jurnaliștilor, să ne apărăm cu toții pentru jurnaliști, vorbitorii noștri de adevăr. Să luptăm pentru dreptate și să protejăm libera circulație a informațiilor care este atât de vitală pentru societățile noastre.

A 10-a aniversare a Planului de acțiune al ONU pentru siguranța jurnaliștilor

Pentru a marca Ziua internațională 2022 pentru a pune capăt impunității crimelor împotriva jurnaliștilor și aniversarea a 10 ani a Planului de acțiune al ONU privind siguranța jurnaliștilor și problema impunității, în perioada 3-4 noiembrie la Viena va fi organizată o conferință convocată de ministrul de externe austriac, în colaborare cu UNESCO și OHCHR.

Conferința va oferi un proces comun de reflecție cu mai multe părți interesate cu privire la modul de prevenire, protejare și urmărire penală a crimelor împotriva jurnaliştilor și își propune să facă un bilanț al realizărilor și provocărilor din ultimii 10 ani în implementarea Planului ONU. Prima zi va aduna organizații ale societății civile pentru a împărtăși lecții și bune practici în implementarea Planului ONU și pentru a discuta strategii de abordare a problemelor emergente. În a doua zi va avea loc o conferință ministerială în cadrul căreia va fi reînnoit angajamentul politic față de implementarea Planului ONU.

UNESCO organizează o serie de consultări cu părțile interesate locale pentru a face un bilanț al progreselor și provocărilor de protejare a jurnaliştilor din ultimii zece ani și pentru a stabili o strategie de implementare mai eficientă a Planului, bazându-se pe poveștile de succes și lecțiile învățate în domeniul specific, în contextul fiecărei regiuni. Consultările vor forma un set de recomandări care vor fi prezentate la Conferința ministerială de la Viena.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here