Comisia Europeană a aprobat, la 15 ia uarie 2021, alocarea a 222 de milioane de euro din Fondul de coeziune pentru modernizarea și extinderea rețelei de apă potabilă și canalizare din județul Ilfov.
Această investiție va face posibilă furnizarea de apă potabilă la standarde europene pentru aproximativ 234.000 de consumatori.
”Investiția subliniază voința UE de îmbunătăți nivelul de trai al cetățenilor europeni. Chiar dacă prioritatea noastră trebuie să fie lupta împotriva efectelor pandemiei, noi urmărim scopul politicii de coeziune, care constă în reducerea disparităților între regiuni, astfel încât nicio persoană să nu fie lăsată în urmă”, a declarat comisarul european pentru coeziune și reforme, Elisa Ferreira.
Ca urmare a acestui proiect, rata de conectare la sistemul de alimentare cu apă va crește de la 57,1% la 99,6 % în 52 de comunități. În același timp, rețeaua de canalizare va fi extinsă cu 43,29 %, pentru a deservi 100 % din populația zonei. Proiectul va reduce pierderile de apă, va proteja biodiversitatea și va crea 1.500 de locuri de muncă temporare în faza de implementare și 72 de locuri de muncă permanente în faza operațională.
Hubert Petru Ștefan Thuma, președintele CJ Ilfov: ”E un început de drum”
Pentru județul Ilfov aprobarea proiectului de apă-canal este un prim pas spre Ilfovul în care se poate, un Ilfov dezvoltat, așa cum ni-l dorim cu toții. Unul dintre cele mai bune locuri în care sa crești, să te dezvolti și să îți clădești o casă. Valoarea eligibilă a proiectului regional major este de 261.280.039 euro, bani pentru ilfoveni, din care un procent de 94% va fi acoperit sub formă de finanțare nerambursabilă în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare, iar perioada de implementare este de 55 de luni, a declarant Hubert Petru Ștefan Thuma, președintele Consiliului Județean Ilfov.
”Proiectul de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată este esențial pentru a asigura tuturor locuitorilor acces către servicii publice de calitate. Iar aprobarea acestui proiect constituie un prim pas în această direcție. De azi pornim la treabă împreună cu operatorul regional de apă și cu reprezentanții autorităților locale din județ, astfel încât, la finlizarea proiectului, cei peste 230.000 de locuitori ai Ilfovului să beneficieze de apă curată și de servicii de canalizare la cele mai inalte standarde. Acest proiect nu ar fi fost posibil fără contribuția colegilor mei din Consiliul Județean si de la Apă Canal Ilfov, cărora le sunt extrem de recunoscător, îi felicit și le mulțumesc pentru munca depusă. De asemenea, echipa din cadrul Autorității de Management a Programului Operațional Infrastructură Mare a fost extrem de profesionistă și ne-a sprijinit de-a lungul drumului și pe al căror suport contăm în continuare. Azi este un început de drum, un drum pe care îmi doresc să merg alături de toți ilfovenii, astfel că peste patru ani să putem spune că acasă, în Ilfov, se poate”, a precizat Thuma. – CĂLIN MATEI