Laserul de la Măgurele pune Ilfovul pe harta elitei științifice mondiale
Consiliul Județean Ilfov a sprijinit încă de la început, din 2013, cel mai important proiect de cercetare din România. Investiția europeană depășește însă cu mult granițele țării noatre. Odată cu atingerea capacității de 10 PetaWatts (a zecea parte din puterea soarelui), Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics (ELI-NP) devine cea mai avansată infrastructură de cercetare din lume în domeniul fizicii fotonucleare.
Marian Petrache, președintele Consiliului Județean Ilfov: “Sunt fericit pentru că de-a lungul timpului am întâlnit oamenii potriviți alături de care am pus bazele unui proiect de talie mondială. Cei 10 PetaWatts atinși la Măgurele ne plasează la frontiera cunoașterii și ne pun pe harta elitei științifice mondiale”.
Laserul va avea beneficii pentru cetățeni. Un tratament pentru cancer ar revoluționa lumea în care trăim, o lume în care numărul bolnavilor afectați de această boală este în creștere.
Totodată, în domeniul farmeceutic cercetătorii speră să descopere medicamente noi, mult mai eficiente în tratarea bolilor.
În domeniul HI-TECH – industria aerospațială și mai departe – putem discuta chiar de studiul teleportării. Particulele sunt accelerate și pleacă atunci când asupra lor se acționează cu cel mai puternic laser din lume.
Nu în ultimul rând se vorbește despre facilitarea transferului tehnologic către mediul de afaceri, atât la nivelul IMM-urilor, cât și în cadrul companiilor mari.
Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics (ELI-NP), situat în orașul Magurele, județul Ilfov, are o alocare de 320 milioane euro și este coordonat de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei” (IFIN – HH).
Laserul de la Măgurele, parte dintr-un proiect mai mare
Extreme Light Infrastructure (ELI) este o platformă internațională de cercetare în domeniul laserilor. ELI se bazează, initial, pe trei facilități, în Cehia, Ungaria și România.
Volumul cumulat al investițiilor depășește 850 milioane euro, din Fondul European pentru Dezvoltare Regională (FEDR).
Faza actuală de implementare a celor trei piloni, având profiluri științifice complementare, este coordonată de Consorțiul Asociației Internaționale ELI-Delivery. ELI Delivery sprijină cei trei piloni în faza de construcție, asigură caracterul ELI ca un proiect pan-european unificat, conduce negocierile către ELI-ERIC și pregătește înființarea celui de-al patrulea pilon al ELI, planificat să împingă frontierele energiei laser prin încă un ordin de mărime în regimul sub-exawatt.
Operațiunea, începută în anul 2018, va fi unificată sub o singură umbrelă juridică a unui consorțiu european al infrastructurii de cercetare ELI-ERIC, al cărui sediu central se află în Măgurele, amintește Biroul de Presă al CJ Ilfov.