Acasă Interne 28 octombrie 2021, a 50-a aniversare a Grupului Pompidou

28 octombrie 2021, a 50-a aniversare a Grupului Pompidou

DISTRIBUIȚI

Grupul de Cooperare Internațională al Consiliului Europei în domeniul drogurilor și al adicţiilor (Grupul Pompidou), înfiinţat în 1971 și încorporat în Consiliul Europei în 1980, a fost gândit ca un cadru european de cooperare pentru combaterea consumului și traficului de droguri.

Acest Grup este o organizaţie interguvernamentală, cu o abordare multidisciplinară, fiind implicate toate sectoarele în efortul de reducere a abuzului de droguri, inclusiv sănătate, asistenţă socială, educaţie, justiţie, cadru legislativ, sport şi tineret.

Agenția Națională Antidrog (ANA) este membru cu drepturi depline din anul 2005, în baza Legii nr. 64 din 23 martie 2005 privind participarea României ca membru cu drepturi depline la Grupul de Cooperare Internațională al Consiliului Europei în domeniul drogurilor și al adicțiilor (Grupul Pompidou) din cadrul Consiliului Europei.

Grupul Pompidou are, la nivelul experţilor, 6 platforme (grupuri) de lucru: Platforma de Tratament, Platforma de Cercetare, Platforma de Etică, Platforma de Prevenire, Platforma de Justiţie Penală şi Platforma Aeroporturi.

În anul 2021, Grupul Pompidou sărbătorește cea de-a 50-a aniversare, punând accentul pe drepturile omului în centrul politicii în materie de droguri. Acest an aniversar reprezintă o oportunitate de a continua drumul de succes în viitor, împreună cu statele membre și partenerii Grupului.

Cea mai importantă caracteristică a aniversării este adoptarea preconizată a unui statut revizuit de către Comitetul Miniștrilor al Consiliului Europei.

Odată cu statutul său revizuit, Grupul Pompidou își consolidează relevanța, atât prin valoarea adăugată rezultată în urma activităților desfășurate, cât și prin sporirea atractivității pentru potențiale noi state membre – un prim pas important în acest sens fiind făcut prin aderarea Ucrainei (notificată oficial la 31 august 2021, în urma vizitei secretarului executiv la Kiev în perioada 12-13 iulie).

Grupul Pompidou va avea, astfel, 42 de state membre începând cu data de 1 ianuarie 2022 și se preconizează că și alte țări, membre sau non-membre ale Consiliului Europei, se vor alătura în curând acestei inițiative.

Evenimentul principal de celebrare a celor 50 de ani de la înființarea Grupului Pompidou va avea loc la Centrul Pompidou din Paris, la data de 28 octombrie 2021, și se va desfășura în paralel cu ceremonia de decernare a Premiului European de Prevenire a Consumului de Droguri.

Sub deviza „Drepturile omului în centrul politicilor privind drogurile”, aniversarea este sărbătorită pe tot parcursul anului, printr-o serie de evenimente care au loc în Europa și nu numai.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here