Acasă Social 30% din comunele din România încă nu sunt branşate la sistemul public...

30% din comunele din România încă nu sunt branşate la sistemul public de apă şi canalizare 

DISTRIBUIȚI

Ministrul Investiţiilor şi Fondurilor Europene, Marcel Boloş, a declarat că aproximativ 30% din comunele din România încă nu sunt branşate la sistemul public de apă şi canalizare, una din cauze fiind aceea că pentru persoanele din mediul rural factura reprezintă „un moment dificil”, motiv pentru care preferă apa captată din izvoare.

„Nu aş putea să vă spun numărul exact, dar cu siguranţă din cele aproximativ 3.900 de comune probabil că încă undeva la 30% sunt în astfel de situaţii”, a spus Boloş.

Întrebat de ce persoanele din mediul rural mai preferă sau refuză să se racordeze la sistemul de apă şi canal, ministrul a răspuns că aceştia s-au învăţat cu soluţii provizorii. „Aici este o problemă pentru că oamenii, mai ales cei din mediul rural, au fost învăţaţi cu soluţiile de provizorat şi au fost învăţaţi cu gratuitatea acestor servicii. Apa vine de la izvor, ştiţi cum este la ţară, pentru ea nu trebuie să plătim. Şi atunci, când apare factura pentru apă, e un moment dificil pentru locuitorii de la ţară care trebuie să înţeleagă că anumite servicii au nişte costuri şi că totuşi apa trebuie să fie şi de calitate. Dacă în continuare se apelează la soluţii de forare şi de asigurare a apei în care calitatea apei nu este controlată, nu cred că este prea bine pe termen lung”, a răspuns ministrul.

În opinia sa, este un moment oportun pentru ca, prin intermediul fondurilor europene, să fie înlocuite aceste soluţii provizorii la care recurg locuitorii din mediul rural. „Sunt şi soluţii pe care oamenii la nivel local, la nivelul comunelor le-au identificat şi s-au descurcat în situaţii de provizorat. Însă este un moment oportun, iar această problemă nu ar mai trebui să fie cu soluţiile de provizorat, cu forările acelea care se fac pentru ca oamenii să aibă apă, ci să intre în aceste proiecte care schimbă standardele de locuire ale oamenilor”, a afirmat Marcel Boloş.

Potrivit reprezentanţilor societăţii ApaVital, la nivelul judeţului Iaşi mai sunt aproximativ 18 localităţi care încă nu sunt în sistemul centralizat de apă şi canalizare. Agerpres

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here