Acasă Social 4 februarie – Ziua mondială de luptă împotriva cancerului

4 februarie – Ziua mondială de luptă împotriva cancerului

DISTRIBUIȚI

Deputatul PSD Alina Tei, membru în Comisia pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport și membru în Comisia pentru egalitate de șanse între bărbați și femei amintește că data de  4 februarie marcheaza Ziua mondială de luptă împotriva cancerului.

Uniunea internațională pentru controlul cancerului este un consorțiu mondial, care înglobează la nivel de membru peste 800 de organizații din peste 155 de țări al căror scop este lupta împotriva flagelului reprezentat de acestă boală. Ziua mondială de luptă împotriva cancerului a fost organizată pentru prima dată în lume în anul 2006.

Carta de la Paris, un document menit să creeze liniile directoare de combatere a cancerului la nivel global a fost adoptată la summit-ul mondial împotriva cancerului pentru noul mileniu, care a avut loc pe data de 4 februarie 2000. Documentul consemnează necesitatea creării unei alianțe puternice între cercetători, profesioniști din domeniul sănătății, pacienți, guverne, parteneri din industrie și mass-media în lupta împotriva cancerului.

Cancerul este una dintre principalele cauze de deces în întreaga lume. Cancerul la plămâni, stomac, colon, ficat, sân, col uterin sunt cele mai frecvente cazuri care duc la mortalitate, provocând 13% din totalul deceselor pe plan mondial. Printre factorii de risc cei mai importanţi se numără consumul de alcool şi de tutun, alimentaţia nesănătoasă şi  lipsa activităţii fizice. Alţi factori sunt infecţiile cronice în urma hepatitei de tip B, de tip C şi unele cazuri de infecţii cu Papilloma Virus (HPV). Cancerul de col uterin este o cauză importantă de deces la femei în ţările în curs de dezvoltare. Multe forme de cancer pot fi prevenite prin evitarea factorilor de risc. O mare parte a formelor de cancer poate fi tratată chirurgical, prin radioterapie, chimioterapie, dacă boala este depistată în fază incipientă.

La nivel mondial, campania își propune să transmită mesaje cu rolul de a demonta numeroasele mituri legate de cancer, cum ar fi: „nu este nevoie să vorbim despre cancer”, „nu există semne sau simptome pentru cancer”, „nu pot face nimic în privința cancerului” și „nu am dreptul la îngrijiri pentru cancer”.

Fumatul este cel mai important factor de risc pentru cancer, fiind cauza pentru 22% din decesele de cancer la nivel mondial și pentru 71% din decesele datorate cancerului pulmonar. Infectii virale cu hepatita B si C și HPV(Human Papilloma Virus) determina până la 20% din decesele de cancer în țările cu venituri mici și medii. Aproximativ 70 % din totalul deceselor provocate de cancer au loc în țările cu venituri mici și medii. Cancerul din pacate, la fel ca ca multe alte boli, este si o boala a saraciei.

”Stă în puterea noastră, a fiecaruia dintre noi să facem ceva pentru a ușura viața bolnavilor de cancer, dar și pentru a informa și preveni. Astăzi este o zi la fel de bună ca oricare alta să începem să prevenim riscul de cancer printr-o alimentatie variată și sănătoasă, creșterea consumului de fructe și legume, menținerea unei greutăți corporale normale. Participați la programele naționale de depistare a cancerului!”, îndeamnăă parlamentarul social-democrat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here