60% din românii care au răspuns întrebărilor unui sondaj realizat pentru Institutul Internaţional Republican, organizaţie non-guvernamentală americană, nu sunt satisfăcuţi de activitatea preşedintelui Klaus Iohannis. De asemenea, doar 6% sunt ”foarte mulţumiţi” de modul cum şi-a făcut şeful statului treaba, în timp ce 33% sunt ”oarecum mulţumiţi”.
Cercetarea sociologică, derulată în perioada 7 mai – 2 iunie 2018, pe un eşantion reprezentativ la nivel naţional, cu o marjă de eroare +- 1,2- 2,8, a măsurat atât percepţia asupra instituţiilor interne, cum ar fi încrederea în acestea, cât şi poziţionarea celor din România pe teme care ţin de politica externă, cum e raportarea faţă de Uniunea Europeană şi NATO.
În primul rând, 77% din cei care au răspuns întrebărilor celor care au făcut sondajul consideră că România se îndreaptă într-o direcţie greşită, în timp ce doar 19% cred că România merge într-o direcţie bună. Principalul motiv pentru care democraţia românească nu ar merge bine ar fi corupţia, după cum au răspuns 32% din cei întrebaţi, pe locul doi (20%) fiind plasată incompetenţa politicienilor şi urmărirea intereselor personale, în timp ce podiumul e completat de Guvern (11%).
Deşi 83% recunosc faptul că fenomenul corupţiei este larg răspândit, doar 21% admit că ei sau apropiaţii lor au dat mită în ultimul an. Fiind puşi să indice unde sunt rădăcinile corupţiei, 84% din respondenţi au răspuns că Parlamentul, 83% din aceştia au spus că Guvernul şi 78% au indicat serviciile sociale.
Răspunsuri surprinzătoare au fost date în ceea ce priveşte actorii sociali de la care românii aşteapta soluţii. Astfel, 55% din respondenţii consideră că presa ar putea să vină cu soluţii, 44% din respondenţi consideră acelaşi lucru despre intelectuali, iar 43% identifică instanţele judecătoreşti drept surse pentru rezolvarea problemelor. Cel mai mic nivel de încredere pentru rezolvarea problemelor îl au prim-ministrul (19%) şi Guvernul (27%).
În ceea ce priveşte intenţia de vot pe care o au respondenţii, 26% din aceştia au spus că ar pune ştampila pe PSD dacă în următoarea duminică ar fi alegeri, 24% din respondenţi ar susţine PNL, 7% ar fi alături de Platforma România 100, în timp ce 6% ar vota ALDE şi 5% ar vota USR. Situaţia stă altfel în ceea ce priveşte statistica dată doar pe respondenţii care sunt siguri că ar merge la vot: 32% ar fi pro-PSD, 29% ar vota PNL, 7% ar opta pentru partidul lui Dacian Cioloş şi doar câte 4% din respondenţi ar alege ALDE sau USR.
Respondenţii consideră într-o proporţie foarte mare că interesele României sunt cel mai bine urmărite prin menţinerea unor relaţii strânse cu Uniunea Europeană (69%) şi Statele Unite (60%). Pe de altă parte, la polul opus se află relaţia cu Federaţia Rusă – 35% dintre respondenţi consideră că interesele României sunt urmărite printr-o relaţie strânsă cu Moscova. De asemenea, faptul că România e parte a NATO e văzută drept un lucru pozitiv de 855 dintre respondenţi.
Nu în ultimul rând, cea mai mare ameninţare pentru cetăţenii ţării ar fi reprezentată de Rusia (31%), politicieni (14%) şi Ungaria (10%). De altfel, 69% din respondenţi nu ar vrea ca în România să fie un stil de guvernare similar cu cel al lui Vladimir Putin în Rusia.