Acasă Info Local 70% dintre grațiați se vor întoarce în pușcărie în primul an

70% dintre grațiați se vor întoarce în pușcărie în primul an

DISTRIBUIȚI

Sindicatul Omnia – ANP: Gratierea, o falsă soluție

Estimarile Administratiei Nationale a Penitenciarelor (ANP) demonstreaza ca gratierea nu este o solutie pentru problemele legate de conditiile din penitenciare. Este nevoie de 8.500 de locuri de cazare, la un standard de 4mp/detinut, si de imbunatatirea conditiilor de detentie si de lucru.

Conform Sindicatului Omnia din cadrul ANP, dintre cei 1.032 de potentiali beneficiari (433 ar iesi din inchisoare, 589 ar beneficia de o reducere cu trei ani a pedepselor, noua minori si o persoana de peste 70 de ani), 70% se vor intoarce in primul an. Cu mult inainte ca un corp de cladire sa fie reparat.

Nu se vor mai intoarce probabil oameni politici si de afaceri cu probleme penale care promoveaza intens aceasta masura.

Gratierea unui numar mediu de 9 de detinuti/penitenciar nu are absolut niciun efect asupra imbunatatirii conditiilor din penitenciare in masura in care Guvernul nu a facut absolut nimic pentru a rezolva in mod direct aceasta problema. Nicio lucrare majora de modernizare nu a fost demarata.

In fiecare luna, in mod natural, se libereaza un numar de peste 900 de detinuti, de regula conditionat. Un numar aproape egal intra in penitenciar in fiecare luna, in crestere fiind numarul detinutilor repatriati din tarile Uniunii Europene (70 – 80/luna). 433 de potential gratiati nu descongestioneaza penitenciarele.

Drept urmare, sindicaliștii avertizează ca daca acest proiect de gratiere se aproba problema supra-aglomerarii ramane. In continuare va fi nevoie de cel putin 7.500 de locuri de detinere iar conditiile din penitenciare nu vor fi imbunatatite in lipsa unor actiuni concrete de modernizare si constructie de penitenciare.

”In consecinta solicitam Guvernului  sa puna in aplicare un plan de masuri care sa rezolve in mod direct problemele reale ale sistemului penitenciar (conditii improprii, lipsa de personal, supraaglomerare, etc) in termenul acordat de catre Curtea Europeana a Drepturilor Omului.

Va fi greu in conditiile in care in 2017 bugetul penitenciarelor a fost redus cu 30 milioane de euro (echivalentul modernizarii a 11.500 de locuri de cazare), dar cu siguranta nu imposibil. Alte state din Europa s-au confruntat cu probleme similare si au rezolvat problema. Prezenta in penitenciarele romanesti a unor oameni politici si de afaceri nu este una dintre problemele sistemului penitenciar romanesc, chiar daca gratierea ne-ar ajuta s-o eliminam”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here