Conform unui studiu MKOR Consulting și Registrul Constructorilor,
75% dintre români și-au renovat locuințele în ultimul an, iar proporția se păstrează și pentru următoarele 12 luni. În medie, românii realizează două lucrări de amenajare pe an. De asemenea, studiul arată că 59% apelează la familie și prieteni pentru ajutor în realizarea lucrărilor de amenajare, reparații sau construcții.
Majoritatea românilor (75%) au desfășurat proiecte de amenajare sau reparații în locuințele proprii în ultimele 12 luni, arată un studiu realizat de MKOR Consulting pentru RegistrulConstructorilor.
În medie, aceștia au derulat două proiecte de amenajare, reparații sau îmbunătățiri în locuința proprie pe durata ultimului an, cu scopul de a reîmprospăta spațiile, pentru a schimba stilul de design și a înlocui sistemele electrice, sanitare sau de iluminat.
Amenajările au vizat spații precum bucătăria, dormitorul și baia, pentru care beneficiarii au alocat un buget mediu de 6.825 de lei.
Și în următoarele 12 luni, 3 din 4 români plănuiesc să facă lucrări de renovare în locuințele lor. Scade totuși numărul proiectelor de amenajare față de anul anterior, de la 2 proiecte în 2021 la 1,4 proiecte în 2022, în medie.
6 din 10 români apelează la familie și prieteni pentru realizarea lucrărilor de renovare din locuințele proprii. De cealaltă parte, cei care angajează specialiști (35%) apelează în general la recomandări de la cunoscuți, documentarea online fiind preferată mai degrabă de către tineri.
Echipele de muncitori calificați și specialiști sunt cele mai apreciate de beneficiarii lucrărilor de amenajări, obținând cele mai ridicate scoruri de satisfacție (peste 8 din 10 puncte) atât pentru calitatea execuției, cât și pentru ritmul de lucru și costurile totale.
Studiul de piață a fost realizat pe un eșantion reprezentativ de 501 respondenți, cu scopul de a releva obiceiurile generale ale românilor în privința investițiilor imobiliare, a construcțiilor și amenajărilor.
Eșantionul este reprezentativ național pe criterii de gen, vârstă (21-55 ani) și distribuție geografică și are o marjă de eroare +/-4.5%, la un nivel de încredere de 95%.