Acasă Info Local CONTINUĂ GÂLCEAVA ÎN CJ ILFOV

CONTINUĂ GÂLCEAVA ÎN CJ ILFOV

DISTRIBUIȚI

La mai puțin de o săptămână de la constituirea noului Consiliu Județean Ilfov și de la realegerea liberalului Marian Petrache ca președinte, consilierii județeni ai PSD și ALDE au atacat în contencios administrativ hotărârea respectivă și au formulat diverse plângeri penale. Potrivit stiripesurse.ro, în plângerile înaintate sunt formulate acuzații asupra ședinței de constituire a noului Consiliu Județean, modul în care s-a votat, presiunile de toate felurile asupra consilierilor și asupra familiilor lor.sedinta CJ 30 iunie prefectura

PSD și ALDE reușiseră să atragă de partea lor un consilier ales pe listele PNL, Vasile Dumitru, acesta participând la o parte din ședința de constituire a noului consiliu județean, până la momentul invalidării mandatului său de comisia de specialitate. De-altfel, înainte de ședință, liberalii au acuzat PSD și ALDE că au încercat ”să racoleze” mai mulți consilieri județeni liberali, promițându-le diverse avantaje.

În acest moment CJ Ilfov funcționează în baza ședinței de constituire din 30 iunie 2016 când președintele PNL Ilfov, Marian Petrache a fost reales, iar cei doi vicepreședinți sunt de la PMP, Rizia Tudorache şi Petre Popeangă.

Deputatul Hubert Thuma: ”Nu cred că sunt atât de idioți!”

S-ar putea ca Parchetul să se sesizeze împotriva prefectului pentru abuz în serviciu

 

Deputatul PNL Hubert Thuma nu crede că PSD și ALDE au hotărât să atace în contencios administrativ hotărârea de constituire a noului consiliu județean, pentru că Parchetul s-ar putea să se sesizeze împotriva prefectului Adrian Petcu pentru abuz în serviciu.

”Nu pot să cred că sunt atât de idioți”, a precizat parlamentarul ilfovean, întrucât în 39 de localități din județ constituirea consiliilor locale s-a făcut la fel ca la județ, conform legii. Acolo unde consilierii aleși s-au retras de pe listă ori li s-a retras sprijinul politic au fost înlocuiți automat cu membrii supleanți, așa cum spune și legea, iar prefectul sau reprezentanții prefecturii au fost de acord (ex: Voluntari, Chiajna, Mogoșoaia). Doar la Snagov și la CJ Ilfov, dintr-o dată, prefectul nu e de acord. Aici vorbim de aceeași persoană – Vasile Dumitru -, aleasă pe listele CJ și CL din partea PNL. Normal că liberalii, în urma demisiei acestuia, i-au retras sprijinul politic și l-au propus pe următorul ales de pe lista de consilieri (Cornel Ofițeru), care a și fost validat de membrii comisiei de specialitate în cadrul ședinței CJ Ilfov din 30 iunie.

Demisii din CJ

După validarea noului consiliu județean au fost înregistrate alte demisii din acest for, firești de-alfel. Este vorba de Nicolae Nasta, care a ales să rămână senator de Ilfov, și de Mircea Minea, validat pentru un nou mandat de primar al comunei Chiajna, ambii reprezentanți ai ALDE.

 

Prefectul ezită

 

Primarul comunei Dobroești, Valentin Laurențiu Condu, a depus la 23 iunie, jurământul pentru un nou mandat în fruntea administrației locale, la eveniment participând și subprefectul de Ilfov Romulus Cătălin Pantazi. Valentin Laurențiu Condu a fost ales, din postura de independent, la alegerile din 5 iunie 2016 cu 1.097 de voturi – 28,1 la sută din cele 3.910 voturi valabil exprimate.

După cum se știe, Valentin Laurențiu Condu a fost demis din funcție de Instituția Prefectului Județului Ilfov, prin Ordinul nr.99/30 martie 2015 emis de prefectul de atunci Daniel Rășică, în urma condamnării la doi ani de închisoare cu suspendare și la șase ani de încercare, pentru ultraj, lipsire de libertate şi favorizarea infractorului.

O situație delicată este și la Jilava, unde primarul reales, validat între timp, Adrian Mladin, se află în arest preventiv și își așteaptă sentința definitivă într-un alt dosar de corupție.

Prefectul de Ilfov, Adrian Petcu, ezită, deocamdată, să ia măsurile legale față de cele două cazuri.

În județul Suceava, de exemplu, primarul unei comune a fost ”suspendat de drept” din funcție pentru că este cercetat penal sub control judiciar.

 

 

Așa a fost la 30 iunie 2016 la sediul Prefecturii Ilfov

După cum se știe, la a treia strigare, în ultima zi din iunie, la sediul Prefecturii, după o ședință maraton de opt ore, au fost validați noii consilieri județeni. Cu toate încercările PDS și ALDE (care au avut de partea lor inclusiv anumite instituții ale statului) de a obține președinția Consiliului Județean, majoritatea constituită la 11 iunie (între PNL și PMP) a funcționat, Marian Petrache fiind reales în fruntea instituției pentru a doua oară. În cadrul aceleiași ședințe au fost aleși ca vicepreședinți ai CJ Ilfov popularii Rizia Tudorache și Petre Popeangăfoto_CJ

De-a lungul ședinței în care s-a încercat blocarea voturilor astfel încât majoritatea creată în urma alegerilor din 5 iunie să nu se impună, liberalii l-au acuzat inclusiv pe prefectul Marian Petcu de implicare. De menționat că prefectul a participat în teritoriu doar la învestirile primarilor de stânga și a validat un primar condamnat definitiv, deși acesta fusese suspendat în mandatul anterior de fostul prefect Daniel Rășică. Cei 33 de consilieri județeni sunt 16 de la PNL, 12 – 12 de la PSD, 3 de la ALDE și 2 de la PMP.

Ședința a fost condusă, conform legii, de decanul de vârstă, social-democratul Victor Neagu, a cărui prestație a depășit orice închipuire. Depășit de importanța momentului și conștient de majoritatea creată, fie ea și fragilă, Neagu a încercat din răsputeri să tergiverseze lucrurile, cel mai adesea uzând de pauze, răstimp în care se consulta cu o consilieră și aștepta instrucțiunile de la partid. La un moment dat, prefectul i-a spus să nu semneze procesul verbal de ședință, pentru a amâna cât mai mult votul și a câștiga timp pentru partid, în speranța că adversarilor le vor ceda nervii și vor abandona. Nu a avut succes nici încercarea de a ”coopta” unul dintre consilierii PNL (Vasile Dumitru), pentru că liberalii au anticipat mișcarea și l-au exclus din partid.

Aflat la Târgoviște, Liviu Dragnea, președintele PSD, declara că situația de la Ilfov este rezultatul modificărilor aduse legislației privind alegerea președintelui consiliului județean și își exprima speranța ca ”Prefectura să intervină” astfel încât ”să țină lucrurile sub control”. Dragnea spera atunci că noul CJ va fi contestat.

După toată fierbințeala zilei, și la propriu și la figurat, Petrache a declarat că a început cel mai greu mandat la Consiliul Județean. El a apreciat solidaritatea, respectarea cuvântului dat de președintele PMP, Rizia Tudorache. ”Avem multe proiecte de terminat: două drumuri județene, urgent de făcut, pe bani europeni, Laserul de la Măgurele, intermodalul de la Moara Vlăsiei, finalizarea lucrărilor la Spitalul Județean Ilfov. Aștept deschidere din partea Capitalei pentru că avem proiecte de făcut în comun, nu doar pentru județ sau pentru București, ci pentru dezvolarea unitară a întregii regiuni”.

Cu puțin tip înainte de precedentele ședințe de constituire a noului Consiliu Județean au apărut informații, inclusiv de la IPJ Ilfov, că Marian Petrache este cercetat de DNA pentru mobilizarea alegătorilor la alegerile locale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here