Acasă Economie A fost adoptată “Strategia Energetică Națională 2025-2035, cu perspectiva anului 2050”

A fost adoptată “Strategia Energetică Națională 2025-2035, cu perspectiva anului 2050”

Include sprijinirea Republicii Moldova

DISTRIBUIȚI

Guvernul României a adoptat în ședința din 21 noiembrie 2024 Strategia Energetică Națională 2025-2035, cu perspectiva anului 2050 – primul document programatic de acest fel trecut prin Guvern în ultimii 17 ani.

Strategia definește direcțiile de dezvoltare a sectorului energetic național, cu accent pe securitate, accesibilitate și sustenabilitate. De asemenea, stabilește un model de dezvoltare care asigură competitivitatea economică, securitatea națională și protecția consumatorului, respectând țintele climatice, în corelare cu Planul Național Integrat Energie și Schimbări Climatice (PNIESC), înaintat de România Comisiei Europene.

Strategia Energetică Națională identifică trei direcții esențiale – protejarea infrastructurii critice, reducerea dependenței de importuri prin utilizarea resurselor proprii și digitalizarea sectorului.

Totodată, securitatea energetică a României include sprijinirea Republicii Moldova.

Asigurarea celor mai mici prețuri posibile pentru consumatori, atât casnici cât și industriali, prevenind sărăcia energetică și sprijinind competitivitatea economică.

România continuă să fie un lider european în reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, menținând un echilibru între securitate, prețuri accesibile și tranziția verde.

România se confruntă cu presiuni globale și regionale, inclusiv fluctuații de piață, schimbări climatice și efectele războiului din Ucraina. Strategia oferă soluții prin investiții în tehnologii moderne, consolidarea lanțului de aprovizionare, digitalizare și inovare.

Strategia nu a implicat consultanță externă și nu a generat costuri suplimentare pentru bugetul public.

Cele șase direcții clare pentru dezvoltarea sectorului sunt securitate energetică, energie curată, eficiență energetică, accesibilitate și competitivitate economică, piețe eficiente și inovare și digitalizare.

De asemenea, sunt avute în vedere prioritizarea securității de aprovizionare, dezvoltarea economiei circulare și atingerea neutralității climatice până în 2050. Prin adoptarea acestei strategii, România demonstrează un angajament clar față de un viitor energetic sigur, accesibil și curat. Este un pas important pentru transformarea sectorului energetic într-un pilon de dezvoltare economică și un factor de stabilitate regională.

1 COMENTARIU

  1. […] Guvernul României a adoptat în ședința din 21 noiembrie 2024 Strategia Energetică Națională 2025-2035, cu perspectiva anului 2050 – primul document programatic de acest fel trecut prin Guvern în ultimii 17 ani. Strategia definește direcțiile de dezvoltare a sectorului energetic național, cu accent pe securitate, accesibilitate și sustenabilitate. De asemenea, stabilește un model de dezvoltare […] Citeste mai mult […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here