La inițiativa Ministerului Mediului, în ședința din 20 decembrie a fost aprobată HG privind Planul Naţional de Gestionare a Deşeurilor (PNGD).
Aprobarea conduce la închiderea unei proceduri de infringement aflată în fază contencioasă, datorată luării deciziei de sesizare de către Comisia Europeană a Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) și la evitarea acordării de sancțiuni pecuniare României. De asemenea, PNGD contribuie la îndeplinirea uneia dintre condiționalitățile ex-ante pentru accesarea fondurilor europene în domeniul deșeurilor, din cadrul POIM.
Atingerea obiectivelor strategice stabilite în PNGD vor contribui la realizarea pe termen lung a procesului necesar de transformare a economiei liniare într-o economie circulară eficientă din punct de vedere economic, având la bază promovarea reutilizării materiilor prime secundare. PNGD a fost realizat luând în considerare progresul înregistrat, noile concepte internaționale, precum şi provocările viitoare, cărora România trebuie să le răspundă.
De asemenea, realizarea obiectivelor incluse în PNGD va contribui la o gestionare adecvată a deşeurilor, conducând, astfel, la conservarea pe termen lung a resurselor naturale și, în același timp, va crea oportunităţi pentru apariţia unor noi locuri de muncă în sectoare specifice (reciclare, valorificare, reutilizare deşeuri, cercetare şi inovare, investiţii verzi etc.).
PNGD va permite continuarea investițiilor locale în instalații necesare asigurării unui management performant al deșeurilor și, totodată, le va da posibilitatea autorităților publice locale să propună noi investiții în acest sector, în funcție de necesitățile fiecărui județ.