Acasă Editorial A fost aprobată Strategia pentru guvernare deschisă în România 2025-2030

A fost aprobată Strategia pentru guvernare deschisă în România 2025-2030

DISTRIBUIȚI

Guvernul continuă demersurile în vederea aderării României la OCDE, prin adoptarea Strategiei pentru Guvernare Deschisă în România 2025–2030, un document programatic care instituie un cadru instituțional coerent pentru implementarea politicilor de guvernare deschisă, cu scopul de a consolida încrederea publică și calitatea relației dintre cetățeni și instituțiile statului.

Strategia reprezintă un angajament ferm al statului român în direcția creșterii transparenței, participării și responsabilității în actul de guvernare, fiind elaborată într-un amplu proces consultativ, desfășurat în toate cele 8 regiuni de dezvoltare ale României, cu participarea autorităților publice centrale și locale, a organizațiilor societății civile și a partenerilor internaționali.

Adoptarea Strategiei se înscrie în angajamentele asumate de România prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), Componenta 14 – Buna guvernanță, Reforma 1, Ținta 407, fiind parte integrantă a pachetului de măsuri destinate consolidării capacității administrației publice centrale și locale de a asigura o guvernare eficientă și incluzivă. Totodată, Strategia reflectă angajamentele internaționale ale României, asumate în calitate de stat membru al Parteneriatului pentru o Guvernare Deschisă (Open Government Partnership – OGP).

Documentul strategic, care include inițiative-cheie și obiective pe termen scurt, mediu și lung, urmărește alinierea României la cele 10 prevederi ale Recomandării OCDE privind guvernarea deschisă și sprijină procesul de aderare la această organizație internațională.

Acțiunile specifice cuprinse în Strategie vizează:

  •  promovarea unei înțelegeri coerente a conceptului de guvernare deschisă și a beneficiilor acestuia la nivelul societății;
  •  consolidarea rolului de coordonare și suport al SGG în domeniul guvernării deschise;
  •  consolidarea cadrului normativ în domeniul guvernării deschise;
  •  crearea unui mediu favorabil pentru organizațiile societății civile din România;
  •  creşterea transparenței și participării;
  •  îmbunătățirea coordonării și integrării politicilor și practicilor guvemării deschise la nivelul întregului stat;
  •  consolidarea protecției și promovării spațiului civic.

Între altele, Strategia prevede că autoritățile publice trebuie să prezinte date în format prelucrabil automat care pot fi utilizate în mod liber, reutilizate și redistribuite de către oricine în orice scop. În prezent, acest lucru deși este prevăzut de Legea nr. 179/2022 privind datele deschise și reutilizarea informațiilor din sectorul public, acest lucru nu se întâmplă. Argumentând cu protejarea de eventualele intervenții sau modificări din exteriorul instituției, în prezent există multe autorități publice care oferă aceste date doar sub forma unor imagini din care datele nu pot fi extrase.

Prin implementarea acestor măsuri, guvernarea deschisă va deveni un element central în dezvoltarea unei administrații publice mai eficiente, mai transparente și mai inclusive. Aceasta va oferi cetățenilor acces la informații publice într-un mod accesibil și ușor de înțeles, va promova și facilita participarea activă în procesul decizional și în elaborarea politicilor publice. Totodată, va sprijini diversitatea și incluziunea în guvernare, contribuind la creșterea încrederii publice.

Prin aprobarea Strategiei pentru Guvernare Deschisă în România 2025–2030, statul român face un pas esențial în direcția consolidării democrației participative, al creșterii încrederii cetățenilor în instituțiile publice și al alinierii la cele mai bune practici internaționale în domeniu.

Adoptarea acestei Strategii reprezintă o măsură necesară pentru îndeplinirea angajamentelor naționale și internaționale asumate de România, precum și pentru susținerea procesului de reformă și modernizare a administrației publice.

În plus, în contextul procesului de aderare la OCDE, guvernarea deschisă este o prioritate de politică externă pentru România.

În anul 2020, România a aderat, prin SGG, la Recomandarea Consiliului OCDE privind guvernarea deschisă (OECD/LEGAL/0438).

Potrivit acestei Recomandări, statele aderente trebuie să elaboreze, adopte și implementeze strategii și inițiative dedicate guvernării deschise, menite să promoveze transparența, integritatea, responsabilitatea și participarea părților interesate la formularea și implementarea politicilor publice, într-un mod deschis și incluziv.

Progresele anterioare înregistrate de România, precum și colaborarea cu OCDE, s-au concretizat în două rapoarte de referință, lansate în iulie 2023:

  •  Open Government Review of Romania
  •  Civic Space Country Review of Romania

Aceste documente fundamentează direcțiile de acțiune ale Strategiei și oferă recomandări esențiale pentru alinierea României la standardele internaționale în domeniul guvernării deschise.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here