Procurorul general al României, Alex Florența, a participat, la Haga, la lansarea Centrului internațional pentru urmărirea în justiție a crimei de agresiune împotriva Ucrainei (ICPA).
La inaugurarea activității ICPA, la sediul Eurojust, au participat și președintele Eurojust, Ladislav Hamran, comisarului european pentru justiție, Didier Reynders, procurorul general al Ucrainei, Andriy Kostin, procurorului CPI Karim A.A. Khan, procurorul general adjunct Kenneth A. Polite, Jr., de la Secția penală a Departamentului de Justiție din Statele Unite, și ministrul Justiției din Țările de Jos, doamna Dilan Yeșilgöz-Zegerius.
În cadrul evenimentului a fost semnat un acord de contribuție, în valoare inițială de 8,3 milioane euro, cu Serviciul Instrumente de Politică Externă al Comisiei Europene (care va finanța integral ICPA) și a avut loc prima reuniune operațională de lansare a centrului.
ICPA reprezintă un centru judiciar unic, integrat în Eurojust, care va sprijini anchetele naționale privind crima de agresiune legată de războiul din Ucraina, participanții la ICPA beneficiind de sprijinul operațional, tehnic, logistic și financiar personalizat al Eurojust.
Pe lângă Ucraina, cinci membri ai echipei comune de anchetă (ECA) (Lituania, Letonia, Estonia, Polonia și România) participă la etapa inițială a ICPA. În urma unui memorandum de înțelegere cu membrii ECA, Statele Unite au numit un procuror special pentru investigarea crimei de agresiune, care va sprijini activitățile ICPA.
În lunile următoare va fi facilitată participarea altor țări și organizații în cadrul ICPA, cum ar fi Curtea Penală Internațională (CPI) și misiunea UE de consiliere în Ucraina. Țările care dețin informații sau probe relevante pentru investigarea crimei de agresiune împotriva Ucrainei pot, de asemenea, să solicite participarea.
Crima de agresiune este o infracțiune săvârșită de conducerea politică și militară de la cel mai înalt nivel. Având în vedere că Rusia nu este parte la Statutului de la Roma, CPI nu poate urmări penal conducerea Rusiei pentru crima de agresiune în contextul războiului Rusiei împotriva Ucrainei.
Pentru a rezolva această problemă, în noiembrie 2022, Comisia Europeană și Serviciul European de Acțiune Externă au prezentat o analiză a opțiunilor privind tragerea la răspundere pentru crimele comise în contextul războiului rus împotriva Ucrainei, inclusiv a crimei de agresiune.
ICPA este primul pas în acest proces pentru păstrarea probelor și pregătirea cauzelor pentru procese viitoare, fie ele în fața instanțelor naționale, a unui tribunal dedicat sau a Curții Penale Internaționale pentru infracțiunile aflate în jurisdicția sa.
ICPA este un centru judiciar unic încorporat în Eurojust care va sprijini investigațiile naționale privind crimele de agresiune legate de războiul din Ucraina. Procurorii independenți din diferite țări vor putea lucra împreună în aceeași locație în fiecare zi. Activitatea ICPA va contribui la orice urmărire penală viitoare pentru infracțiunea de agresiune, indiferent de jurisdicția în fața căreia acestea vor fi aduse.
Războiul din Ucraina este cel mai documentat din istorie și, pentru prima dată, au loc investigații active asupra crimei de agresiune în timp ce un conflict armat este încă în desfășurare.
[…] Afla mai multe despre aceasta stire [CLICK AIC] […]
[…] Procurorul general al României, Alex Florența, a participat, la Haga, la lansarea Centrului internațional pentru urmărirea în justiție a crimei de agresiune împotriva Ucrainei (ICPA). La inaugurarea activității ICPA, la sediul Eurojust, au participat și președintele Eurojust, Ladislav Hamran, comisarului european pentru justiție, Didier Reynders, procurorul general al Ucrainei, Andriy Kostin, procurorului CPI Karim A.A. […] Citeste mai mult […]