Acasă Educatie A fost lansat concursul pentru acordarea bursei anuale ”Ierunca-Lovinescu”

A fost lansat concursul pentru acordarea bursei anuale ”Ierunca-Lovinescu”

DISTRIBUIȚI

Ministerul Afacerilor Externe şi Ministerul Culturii anunţă lansarea concursului pentru acordarea bursei anuale ”Ierunca-Lovinescu”, care cuprinde un stagiu de zece luni consecutive şi se adresează studenţilor români în Franţa.

Potrivit unui comunicat de presă, bursa este în valoare de 500 de euro lunar. În perioada stagiului, studentul bursier elaborează o lucrare de cercetare într-unul din domeniile: constituirea, evaluarea şi conservarea patrimoniului emigraţiei româneşti; studierea documentelor privitoare la exilul românesc; cercetarea exilului românesc, ca parte a rezistenţei intelectuale din anii dictaturii şi opresiunii comuniste, în contextul european de dinaintea şi de după căderea comunismului; studierea moştenirii culturale Ierunca-Lovinescu şi a importanţei acesteia pentru spaţiul cultural francez şi european; studierea influenţelor pe care exilul românesc în Franţa le-a exercitat asupra mişcării intelectuale din România şi din diaspora românească; cercetarea contribuţiei diasporei la dezvoltarea patrimoniului cultural românesc.

Candidaţii pot propune şi alte teme de cercetare, circumscrise obiectivelor bursei.

Potrivit MAE, dosarele de candidatură pot fi trimise fie în format electronic pe adresa de e-mail a Ambasadei României în Franţa, paris@mae.ro, până la data de 5 iulie 2020, fie prin poştă sau se depun personal la sediul Ambasadei României în Franţa sau la sediul Ministerului Afacerilor Externe, Direcţia Diplomaţie Culturală, Educaţie şi Ştiinţă.

Reglementată prin HG nr. 392/2016, bursa ”Ierunca-Lovinescu” are ca scop promovarea valorilor aparţinând patrimoniului material şi imaterial al românilor din străinătate. Înfiinţarea bursei reprezintă una dintre principalele dorinţe testamentare ale Monicăi Lovinescu, personalitate marcantă a exilului postbelic românesc care a donat statului român locuinţa sa din Paris pentru a fi pusă în serviciul comunităţii româneşti din Franţa.

Începând cu anul universitar 2016-2017, bursa ”Ierunca-Lovinescu” pentru studenţii români în Franţa este acordată anual, procedura de selecţie, acordare şi monitorizare a utilizării bursei fiind coordonată de Ministerul Afacerilor Externe, în cooperare cu Ministerul Culturii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

five × 4 =