Acasă Politic A fost modificat Codul Frontierelor Schengen

A fost modificat Codul Frontierelor Schengen

DISTRIBUIȚI

Consiliul Uniunii Europene a aprobat noul Cod al Frontierelor Schengen, regulamentul UE care tratează gestionarea frontierelor interne și externe, precum și normele care reglementează controlul la frontieră al persoanelor care trec frontierele externe ale UE.

Reforma este esențială pentru ca spațiul Schengen să fie mai rezistent la crizele prezente și viitoare de la frontierele sale externe. De asemenea, se asigură că persoanele care trăiesc și călătoresc în UE se pot bucura pe deplin de beneficiile călătoriilor fără frontiere.

Regulamentul introduce posibilitatea de a adopta măsuri la nivelul UE care restricționează accesul resortisanților țărilor terțe în UE în cazul unei urgențe de sănătate publică la scară largă. De asemenea, instituie o procedură de transfer care va ajuta la abordarea mișcării secundare a migranților (de la un stat membru la altul) și oferă soluții la situațiile de instrumentalizare a migrației. Clarificările aduse regulilor privind reintroducerea controalelor la frontieră vor asigura că acestea rămân o măsură de ultimă instanță.

Călătoria în zona Schengen fără controale la frontieră este una dintre principalele realizări ale UE. Cu votul de astăzi, am oferit statelor membre instrumente la îndemână pentru a menține călătoriile fără frontiere în spațiul Schengen, securizarea frontierelor externe, abordând migrația neregulată și riscurile pentru sănătatea publică, a declarat în acest context Annelies Verlinden, ministrul belgian de interne, reformă instituțională și reînnoire democratică.

Principalele modificări

În cazul unei urgențe de sănătate publică la scară largă, noile norme oferă posibilitatea – în urma unei decizii a Consiliului – de a institui restricții temporare armonizate de călătorie la frontiera externă a UE. În timpul pandemiei de COVID-19, UE a putut emite doar recomandări fără caracter obligatoriu în ceea ce privește restricțiile de călătorie către statele membre. Pe lângă restricțiile de călătorie, Consiliul poate impune, de asemenea, testare, carantină și autoizolare și alte măsuri legate de sănătate pentru cetățenii din afara UE care intră în UE.

Pentru a combate instrumentalizarea migrației, Codul Frontierelor Schengen modificat va oferi statelor membre posibilitatea de a limita numărul de puncte de trecere a frontierei sau de a reduce orele de funcționare a acestora și va permite măsuri consolidate de supraveghere a frontierei.

Codul Frontierelor Schengen revizuit clarifică cadrul existent pentru reintroducerea și prelungirea controalelor la frontierele interne, ceea ce este posibil atunci când există o amenințare gravă la adresa ordinii publice sau a securității interne. Statele membre vor trebui să evalueze necesitatea și proporționalitatea acestei decizii și să evalueze dacă obiectivele urmărite nu pot fi atinse prin alte mijloace.

În plus, regulamentul revizuit stabilește durata maximă în care aceste controale la frontierele interne pot fi menținute. Controalele la frontierele interne care au fost notificate Comisiei, statelor membre și Parlamentului European înainte de a fi reintroduse pot rămâne în vigoare pentru o durată maximă de doi ani. În situații excepționale majore, controalele la frontierele interne pot fi prelungite cu încă 6 luni, reînnoibile o singură dată pentru o durată totală de un an.

Posibilitatea de a utiliza măsuri alternative, constând de obicei în controale polițienești și cooperare transfrontalieră, ar trebui să încurajeze statele membre să limiteze substanțial reintroducerea controalelor temporare la frontieră. Aceste măsuri trebuie să fie clar distincte de controalele sistemice asupra persoanelor la frontierele externe.

În plus, o nouă procedură de transfer va permite unui stat membru să transfere resortisanții țărilor terțe reținuți în zona de frontieră și care se află ilegal pe teritoriul său în statul membru din care au sosit direct. Reținerea ar trebui să aibă loc în contextul unui cadru de cooperare bilaterală.

Regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene și se aplică direct în țările UE.

În interiorul spaţiului Schengen, care cuprinde 27 de ţări – dintre care 23 membre ale UE, plus Islanda, Liechtenstein, Norvegia şi Elveţia -, precum şi două ţări admise doar cu frontierele aeriene şi navale (România şi Bulgaria), peste 400 de milioane de persoane pot să circule, în principiu, fără a fi controlate la graniţe.

Începând din 2015, invocând presiunea migratorie şi/sau ameninţarea teroristă, mai multe state membre au reintrodus controale la frontiere.

 

1 COMENTARIU

  1. […] Consiliul Uniunii Europene a aprobat noul Cod al Frontierelor Schengen, regulamentul UE care tratează gestionarea frontierelor interne și externe, precum și normele care reglementează controlul la frontieră al persoanelor care trec frontierele externe ale UE. Reforma este esențială pentru ca spațiul Schengen să fie mai rezistent la crizele prezente și viitoare de la frontierele sale […] Citeste mai mult […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here