Acasă Politic A fost semnat protocolul de colaborare pentru realizarea drumurilor radiale conexe Autostrăzii...

A fost semnat protocolul de colaborare pentru realizarea drumurilor radiale conexe Autostrăzii de Centură București

DISTRIBUIȚI

Hubert Thuma, președintele CJ Ilfov: Zece drumuri radiale, cu o lungime de peste 96 de kilometri, două noduri rutiere principale și 33 de noduri rutiere secundare, vor lega arterele importante din București cu Centura Capitalei și cu A0

Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a semnat, la 25 ianuarie 2022, cu Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Bucureşti (ADIZMB) un protocol de colaborare în perspectiva fluidizării traficului în Capitală prin crearea legăturilor între autostrada de centură A0 și comunitățile locale din jurul Bucureștiului.

Scopul proiectului “Elaborare Studiu de Fezabilitate pentru obiectivul Drumuri radiale conexe Autostrăzii de Centură București A0” este de a elabora documentația tehnico-economică aferentă obiectivului de investiții de infrastructură rutieră de interes local/județean, ce urmează a fi depus spre finanțare în perioada de programare 2021-2027.

Construcția drumurilor radiale va face posibilă interconectarea localităților din jurul Capitalei cu sectoarele de autostradă de care este legat, astfel încât nu va mai fi necesară tranzitarea orașului pentru a ajunge la destinația dorită.

Hubert Thuma, președintele Consiliului Județean Ilfov: ”Astăzi (25 ianuarie 2022 – n. r.) a fost semnat protocolul de colaborare pentru realizarea drumurilor radiale conexe Autostrăzii de Centură București. Zece drumuri radiale, cu o lungime de peste 96 de kilometri, două noduri rutiere principale și 33 de noduri rutiere secundare, vor lega arterele importante din București cu Centura Capitalei și cu A0 (9 drumuri + 1 nod – ADIZMB în parteneriat cu CNAIR și 1 drum + 1 nod de CNAIR). Drumurile vor intersecta 30 de localități din zona metropolitană. Autostrada Bucureștiului nu trebuie folosită doar pentru tranzit, ci și pentru a genera dezvoltare și impact economic major pentru regiune. Protocolul stabilește clar drepturile, obligaţiile și contribuţia financiară a ADIZMB și CNAIR, la bugetul proiectului, precum şi responsabilităţile care le revin.  Proiectul Orbital București și Drumurile radiale conexe va avea un impact uriaș pentru zona București-Ilfov și va aduce beneficii pe termen lung, nu doar la nivel de infrastructură rutieră, ci și din punct de vedere economic, de mediu și de creștere a calității vieții de zi cu zi a oamenilor”.

De acum, autoritățile locale pot să lanseze proiectele pentru proiectarea următoarelor drumuri radiale:

DR1 – Vest Expres, are o lungime de 8.98 km și realizează legătura între Autostrada A0 – DNCB – Bulevardul Timișoara, având un cost estimat de 75.11 mil. euro cu TVA.

DR2 – Autostrada A1, are o lungime de 12.02 km și scopul proiectului este de extindere la trei benzi pe sens între km 10 și km 23 a Autostrăzii A1. Costul estimat este de 42.90 mil. euro cu TVA.

DR3 – Giulești Expres, drum radial care are o lungime de 10.37 km, conectează Săbăreni la Autostrada AO, se prelungeşte până la DNCB apoi realizează legătura cu Calea Giuleşti. Costul estimat este de 72.62 mil. euro cu TVA.

DR4 – NordExpres, cu o lungime de 12.59 km realizează conexiunea localităţii Corbeanca la Autostrada A0 apoi se prelungește spre DNCB și Bulevardul Poligrafiei. Costul total estimat este de 102.39 mil. euro cu TVA.

DR5 – Pipera Expres, are o lungime de 10.53 km și realizează legătura între Autostrada A0 și localitățile Otopeni – Tunari – DNCB- Pipera – Băneasa Nord. Costul total estimat este de 85.97 mil. euro cu TVA.

DR6 – Afumaţi Expres, drumul radial ce realizează conexiunea Autostrăzii A0 cu DN2, devenind o variantă de ocolire a localității Afumaţi. Are o lungime de 4.39 km și un cost total de 34.14 mil. euro cu TVA.

DR7 – Est Expres are o lungime totală de 6.10 km și conectează Moara Domnească la Autostrada A0 și realizează legătura municipiului București la A0 prin Dobroiești-Pantelimon – DNCB – A0. Costul estimat este de 58.34 mil. euro cu TVA.

DR8 -Splai Expres cu o lungime de 5.49 km conectează Autostrada A0 cu municipiul București prin legătura la DNCB și Splaiul Unirii, dar și conexiunea cu zona metropolitană prin nodul Cernica. Costul total estimat este de 36.51 mil. euro cu TVA.

DR9 – Sud Expres, are o lungime de 13.86 km și realizează conexiunea Vidra – Autostrada A0 – DNCB – Bulevardul Metalurgiei/ Gara Progresu. Costul estimat este de 96.44 mil. euro cu TVA.

DR10 – Măgurele Expres, realizează legătura Autostrăzii A0 la DNCB – Parc Industrial Măgurele – Prelungirea Ferentari. Are o lungime de 9.62 km și un cost total estimat de 76.65 mil. euro cu TVA.

De asemenea, în proiectul Orbital București sunt propuse două noduri rutiere principale care au rolul de a conecta reţeaua rutieră existentă la Autostrada A0. Nodul rutier 1 realizează conectarea drumul județean DJ 200 la Autostrada A0 pe teritoriul localității Ștefăneștii de Jos și are un cost total estimat de 7.14 mil. euro cu TVA, iar Nodul rutier 2 propus pentru realizarea legăturii între drumul național DN3 la Autostrada A0 (Pantelimon) are un cost total estimat 14.90 mil. euro cu TVA. – CĂLIN MATEI

 

 

​​

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here