Acasă Economie A intrat în vigoare embargoul UE asupra carburanților din Rusia

A intrat în vigoare embargoul UE asupra carburanților din Rusia

DISTRIBUIȚI

 Potrivit unui comunicat al Comisiei Europene, va exista însă o perioadă de tranziție de 55 de zile, acordate pentru ca produsele din țiței rusesc, achiziționate la vechiul preț și încărcate pe nave până la 5 februarie să poată ajunge la destinație.

Uniunea Europeană – împreună cu Coaliția internațională pentru plafonul de prețuri G7+ – au adoptat noi plafoane de preț pentru produsele petroliere rusești transportate pe mare (cum ar fi motorina și păcura). Este de așteptat ca decizia să lovească și mai puternic veniturile Rusiei și să îi scadă capacitatea de război în Ucraina, contribuind totodată și la stabilizarea piețelor globale de energie.

Consiliul a stabilit vineri două plafoane de preț pentru produsele petroliere care se încadrează la codul NC 2710 care sunt originare sau exportate din Rusia. Acestea sunt prețul pe baril la sau sub care produsele petroliere din Rusia sunt scutite de interdicția de a furniza:

– transportul maritim al produselor petroliere către țări terțe și

– asistență tehnică, servicii de brokeraj, de finanțare sau de asistență financiară, legate de transportul maritim de produse petroliere către țări terțe.

Primul plafon de preț pentru produsele petroliere tranzacționate cu reducere față de țiței este stabilit la 45 dolari/baril, în timp ce al doilea preț plafon pentru produsele petroliere tranzacționate cu o primă față de țiței este stabilit la 100 dolari/baril.

Nivelul plafonului a fost stabilit de comun acord cu Price Cap Coalition și se aplică începând cu 5 februarie 2023, dar este prevăzută și o perioadă de tranziție de 55 de zile ca  nave care transportă produse petroliere rusești, achiziționate și încărcate pe navă înainte de 5 februarie 2023 șă fie descărcate înainte de 1 aprilie 2023.

În plus, Consiliul va reveni la revizuirea mecanismului de plafonare a prețului țițeiului de la jumătatea lunii martie, iar revizuirea va avea loc în mod regulat la fiecare două luni.

La 6 octombrie 2022, Consiliul a adoptat Decizia (PESC) 2022/1909, care a introdus o exceptare de la interdicția de a furniza transport maritim și interdicția de a oferi asistență tehnică, servicii de intermediere sau finanțare sau asistență financiară, legate de transportul maritim către terțe țări cu țiței sau produse petroliere care provin din sau sunt exportate din Rusia, achiziționate la sau sub un plafon de preț prestabilit convenit de Price Cap Coalition. Scutirea avea rolul să atenueze consecințele negative asupra aprovizionării cu energie către țările terțe și să reducă creșterea prețurilor determinate de condițiile extraordinare de piață, limitând în același timp veniturile petroliere rusești.

La 3 decembrie 2022, Consiliul a adoptat Decizia (PESC) 2022/2369, prin care se stabilește plafonul de preț al țițeiului la 60 dolari/baril.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here