Acasă Economie A intrat în vigoare legea care limitează dobânzile la creditele date de...

A intrat în vigoare legea care limitează dobânzile la creditele date de IFN-uri

DISTRIBUIȚI

Astăzi, 11 noiembrie 2024, a intrat în vigoare Legea 243/2024, care reglementează protecția consumatorilor cu privire atât față de dobânzile creditelor ipotecare, cât și de cele de consum, oferite de instituțiile financiare nebancare (IFN).

În cazul creditelor ipotecare pentru investiții imobiliare, legea prevede că DAE (dobânda anuală efectivă) nu poate depăși cu mai mult de 8% dobânda la facilitatea de creditare practicată de BNR.

În cazul creditelor de consum, DAE (dobânda anuală efectivă) nu poate depăși cu mai mult de 27% dobânda la facilitatea de creditare practicată de BNR.

Prin excepție de la această prevedere, au fost stabilite 3 praguri, în cazul creditelor de consum, prin care valoarea totală plătibilă nu poate depăși dublul valorii totale a creditului concomintent cu:

  • pentru creditele în valoare maximă de 5.000 lei, costul total al creditării nu poate depăși 1 % pe zi
  • pentru creditele în valoare cuprinsă între 5.001-10.000 lei, costul total al creditării nu poate depăși 0,8 % pe zi
  • pentru creditele în valoare cuprinsă între 10.001-25.000 lei, costul total al creditării nu poate depăși 0,6 % pe zi.

„Intrarea în vigoare a acestei legi reprezintă un pas esențial în consolidarea protecției consumatorilor din România, oferindu-le o susținere palpabilă în fața provocărilor costurilor de creditare. Prin implementarea unor reglementări clare și stabilirea unor praguri echitabile, este garantat accesul consumatorilor la soluții financiare corecte, la dobânzi competitive și la o transparență deplină în relația cu instituțiile financiare nebancare. Respectarea drepturilor financiare ale consumatorilor nu este doar o responsabilitate juridică, ci și un principiu fundamental de etică și responsabilitate socială” – Sebastian Hotca, președintele interimar al ANPC.

Dacă valorile dobânzilor sunt mai ridicate decât cele prevăzute anterior, acestea trebuie reduse, la cererea consumatorilor, fie pe cale amiabilă, fie în urma apelării la instituțiile statului cu atribuții în domeniu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here