În a doua parte a lunii iunie a intrat în vigoare noua Lege a zilierilor care prevede, printre altele, că trebuie întocmit Registrul de evidenţă a zilierilor, pe care angajatorii îl vor completa zilnic şi îl vor transmite lunar catre Inspecţia Teritorială a Muncii.
Așadar, din 17 iunie 2014 au intrat în vigoare noi prevederi privind exercitarea unor activităţi cu caracter ocazional desfăşurate de zilieri. Aceste modificări privesc noi domenii de activitate în care pot fi angajaţi zilierii, noi documente pe care angajatorii trebuie să le întocmească şi să le transmită Inspecţiei Teritoriale a Muncii, modalitatea de calcul a venitului realizat de către zilieri, raportată la salariul minim pe economie.
Potrivit legii, zilierul este persoana fizică, cetăţean român sau străin, care are capacitate de muncă şi care desfăşoară activităţi necalificate, cu caracter ocazional, pentru un beneficiar, contra unei remuneraţii. Beneficiarul poate fi persoană juridică, persoană fizică autorizată şi intreprinzătorul persoană fizică titular al întreprinderii individuale, întreprinderii familiale. Nicio persoană fizică nu mai poate angaja zilieri, iar persoanele juridice trebuie să cumpere un nou model de Registru de evidenţă al zilierilor, document ce trebuie trimis lunar către Inspecţia Muncii. Acest registru costă 80 de lei. Cuantumul remuneraţiei brute orare stabilite de părţi nu poate fi mai mică de 5 lei pe oră, valoarea pe oră a salariului minim brut pe ţară, în timp ce limita superioară a remuneraţiei a fost desfiinţată. – CRISTINA ANGHELUȚĂ