Acasă Cultura Academia Bulgară s-a născut în România

Academia Bulgară s-a născut în România

Cele două foruri științifice naționale își reînnoiesc colaborarea

DISTRIBUIȚI

În contextul celei de-a 155 aniversări a Academiei Bulgare de Științe (BAS), Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române, și Julian Revalski, președintele BAS, au semnat marți, la București, un nou acord de cooperare între cele două instituții.

Academicianul Ioan-Aurel Pop a reamintit că istoria BAS este legată de România, ambele academii fiind fondate pe vremea când România trecea de la alfabetul chirilic la cel roman. „Suntem mândri că BAS a fost fondat în România (la Brăila, în data de 29 septembrie 1869 – n.r.) și că țara noastră a susținut un eveniment atât de important”, a spus Pop.

La rândul său, președintele BAS, Julian Revalski, a spus că nu este doar o reînnoire a acordului de cooperare dintre cele două academii, ci un nou început. Acesta a arătat că dintre toate instituțiile similare, Academia de Științe a Bulgariei are cel mai mare număr de proiecte comune cu Academia Română. ”Ambele academii au fost înființate ca societăți literare. Ambele au fost înființate în România. Întreaga carieră a lui Peter Beron, unul dintre primii iluminatori bulgari care a pus bazele educației în Bulgaria în timpul Renașterii Naționale, a fost legată și de România”, a adăugat Revalski.

Cu acest prilej, la Biblioteca Academiei Române a fost deschisă o expoziție dedicată bicentenarului primei ediții a Fish Primer a lui Petar Beron – „Petar Beron. 200 de ani de la prima ediție a Abecedarului cu pești“, primul abecedar în limba bulgară, lucrare tipărită la Brașov, în anul 1824. Expoziția spune povestea și o parte din conținutul cărții. Viața lui Beron a fost legată de România – a studiat la Academia Domnească din București, a vorbit fluent nouă limbi și a scris aproximativ 20 de lucrări științifice.

Publicat la Kronstadt (azi Brașov, România) în 1824, Dr Beron’s Fish Primer (titlul complet este Primer cu diverse instrucțiuni) este primul manual (și prima carte) tipărit în limba bulgară modernă și, de asemenea, cea mai veche publicație tipărită seculară din Bulgaria. Cu acoperirea sa enciclopedică a diferitelor domenii ale științei, Fish Primer a fost o piatră de hotar culturală a renașterii naționale.

Revalski a spus că expoziția a arătat că în primer este mai mult decât alfabet. Fish Primer prezintă atât de multe lucruri încât poate fi descrisă drept prima enciclopedie bulgară.

Expoziția se bazează pe volume aflate în patrimoniul Bibliotecii Centrale și pe documente de arhivă de la Biblioteca Națională „Sfinții Chiril și Metodie“ și din Arhiva Academiei Bulgare de Științe. Cărțile fac parte din moștenirea culturală și istorică a Bulgariei și sunt de o mare importanță atât pentru națiunea bulgară, cât și pentru comunitatea internațională, introducând o abordare revoluționară a predării.

Cele 14 bannere ale expoziției prezintă prima ediție a Abecedarului cu intrucțiuni diverse (1824), cunoscută sub numele de Abecedarul cu pești datorită desenului de pe copertă, care ilustrează o balenă. O serie de panouri sunt dedicate autorului, Petar Beron, un proeminent savant și educator din timpul Renașterii Naționale a Bulgariei, care a înțeles că educația europeană este esențială pentru dezvoltarea rapidă și de succes a societății bulgare.

Expoziția este deschisă în perioada 17 septembrie – 8 octombrie 2024 și poate fi vizitată de luni până vineri, între orele 8-14. Intrarea este liberă.

Academia Bulgară de Științe a fost înființată în urmă cu 155 de ani, în exil, pe teritoriul românesc, la Brăila, în data de 29 septembrie 1869, cu numele de Societatea Învățată Bulgară. La momentul fondării, Societatea întruchipa aspirațiile patrioților renașterii bulgare precum Marin Drinov (profesor la Universitatea Harkov), Vasil Drumev (prim-ministru al Principatului Bulgariei și episcop mitropolit de Târnovo), Gavril Krustevich (guvernatorul Rumeliei de Est), care urmăreau sincronizarea poporului bulgar cu evoluția națiunilor europene dezvoltate. După eliberarea Bulgariei, în 1878, Societatea și-a mutat activitățile la Sofia și s-a impus ca un centru științific cu autoritate, având o bogată activitate socială, culturală și politică.

Actualmente, Academia Bulgară de Științe reprezintă, asemeni majorității academiilor naționale, cel mai important for științific și spiritual din Bulgaria, având statut autonom și fiind guvernată în conformitate cu principiile democratice, valorile universale, tradițiile și interesele naționale. Totodată, Academia Bulgară de Științe este cea mai mare organizație de cercetare din Bulgaria, cuprinzând 44 de institute de cercetare și mai multe unități specializate, inclusiv patru muzee, o bogată bibliotecă și o editură. În prezent, are aproximativ 2.400 de oameni de știință, reprezentând aproximativ 15% din personalul academic din Bulgaria.

Delegația bulgară, care include directorul general BTA Kiril Valchev și ambasadorul Bulgariei în România, Radko Vlaykov, va vizita pe 18 septembrie placa comemorativă dedicată înființării Societății Literare Bulgare (BAS de astăzi) în curtea Bisericii Bulgare Înălțarea Domnului a lui Hristos la Brăila la 12 octombrie 1869.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here