Partidele de dreapta, centru și social-democrații din Parlamentul European au ajuns miercuri seară la un acord politic pentru a aproba noua echipă a Comisiei Europene. Roxana Mînzatu va deveni, astfel, vicepreședinte al instituției.
O reuniune a avut loc miercuri la Bruxelles între Manfred Weber, liderul Partidului Popular European (PPE/dreapta), Valerie Hayer, lidera grupului liberal Renew (centru) şi Iratxe Garcia Perez, şefa grupului Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor (S&D, stânga) din Parlamentul European, relatează AFP.
În urma discuțiilor, liderii PPE, Renew și S&D au decis să îi susțină pe toți comisarii propuși, inclusiv pe italianul Raffaele Fitto, membru al partidului de extremă dreapta Fratelli d’Italia.
Parlamentul European își va da votul final asupra componenţei noii Comisii Europene pe 27 noiembrie, într-o sesiune plenară la Strasbourg, iar noul executiv european, condus tot de Ursula von der Leyen, se va instala în funcție la 1 decembrie.
Parlamentul European a fost de acord, în final, să aprobe toate cele șapte nominalizări de comisari europeni care erau încă în evaluare, punând astfel capăt săptămânilor de blocaj între facțiunile politice ale UE cu privire la componența viitoarei Comisii, au declarat pentru publicația POLITICO patru oficiali ai PE.
Parlamentul a audiat între 4 şi 12 noiembrie potenţialii comisari europeni din noua echipa a Ursulei von der Leyen.
După audieri însă, timp de mai bine de o săptămână, cei șapte candidați au fost blocați de disensiunile politice dintre principalele formațiuni rivale, Partidul Popular European (PPE) de centru-dreapta și Socialiștii și Democrații (S&D).
A fost oprit astfel procesul de examinare a șase vicepreședinți executivi (Kaja Kallas, Raffaele Fitto, Roxana Mînzatu, Stéphane Séjourné, Teresa Ribera și Henna Virkkunen) și a comisarului ungar Olivér Várhelyi.
S&D a fost nemulțumit de faptul că Raffaele Fitto, candidatul de extremă-dreapta al Italiei, a primit un rol important, în timp ce deputații PPE au pus sub semnul întrebării propunerea de comisar a Spaniei, Teresa Ribera.
Roxana Mînzatu, propunerea României pentru funcția de comisar european, a fost audiată în PE pe 12 noiembrie. Ea va deține postul de vicepreședintă a Comisiei Europene pentru Oameni, Competențe și Pregătire.
În cursul audierii, însă, ea a fost nevoită să dea explicații nu doar despre drepturile angajaților și programul Erasmus, ci și despre extinderea casei sale din Brașov.
Potrivit Politico, Parlamentul European a deblocat funcționarea, de la 1 decembrie, a Comisiei Europene după ce Partidul Popular European de centru-dreapta, Socialiștii și Democrații și liberalul Renew au semnat un acord prin care se angajează să lucreze împreună în următorii cinci ani.
Cele trei grupuri „sunt de acord să coopereze” și își „reafirmă” „angajamentul de a lucra împreună cu o abordare constructivă”.
În Parlamentul European, nu există coaliții formale deoarece Comisia nu depinde de sprijinul majorității parlamentarilor pentru a funcționa.
În timp ce cele trei grupuri centriste au menținut UE stabilă în ultimii ani, coalizându-se adesea pentru a adopta legislație, majoritățile în Parlament sunt decise de la caz la caz, în funcție de problema în discuție.