Evitaţi cumpărarea cărnii de miel de la persoane şi din locuri neautorizate, din „portbagajele maşinilor” şi a ouălor de pe marginea drumului, chiar dacă preţul oferit este mai mic, este sfatul transmis pe Facebook de Paul Anghel, directorul general al (ANPC).
„Achiziţionarea cărnii, inclusiv a cărnii de miel, şi a produselor din carne se va face numai din locuri special amenajate, dotate şi autorizate (măcelarii, magazine alimentare, locuri special amenajate în pieţe) şi trebuie să aibă ştampila de control sanitar-veterinar. Numai în aceste condiţii există garanţia unui produs sigur, ce nu vă va afecta sănătatea. Evitaţi cumpărarea de carne de la persoane şi din locuri neautorizate, din portbagajele maşinilor chiar dacă preţul oferit este comparativ mai mic, comerciantul respectiv nu are posibilitatea să asigure condiţiile optime de transport, depozitare şi comercializare şi nu vă poate elibera bon de casă cu care să justificaţi tranzacţia comercială şi riscaţi să achiziţionaţi un produs neconform sau chiar nesigur care poate să vă afecteze sănătatea”, recomandă reprezentantul ANPC.
Carnea trebuie să prezinte la suprafaţă o peliculă uscată, de culoare roz până la roşie, să fie fermă şi elastică, atât la suprafaţă cât şi în secţiune, iar mirosul trebuie să fie caracteristic de produs proaspăt, reamintește Anghel.
„Atenţie şi la preţ! Verificaţi concordanţa dintre preţurile afişate la raft şi cele marcate pe bonurile de casă”.
În ceea ce priveşte ouăle, consumatorii să evite cumpărarea de ouă de pe marginea drumului, chiar dacă preţul oferit este mai mic. „Achiziţionarea ouălor se va face numai din locuri special amenajate, autorizate. Evitaţi cumpărarea de ouă de pe marginea drumului, chiar dacă preţul oferit este comparativ mai mic. Evitaţi cumpărarea ouălor care nu sunt păstrate la temperatura indicată de producător sau care sunt expuse spre vânzare la temperatura mediului ambiant. Ouăle de consum trebuie să prezinte coaja intactă, normală, fără fisuri, fără corpuri şi mirosuri străine. În cazul ouălor vândute în vrac, trebuie comunicate vizibil, cu uşurinţă şi perfect lizibil, informaţiile privind categoria de calitate (A) şi de greutate (clasamentul ouălor din categoria A în funcţie de greutate), o indicaţie a metodei de creştere a găinilor, o explicaţie a semnificaţiei codului producătorului şi data de valabilitate minimă”.
În cazul vopselei de ouă, eticheta produsului trebuie să conţină, obligatoriu, numele şi adresa producătorului, lista ingredientelor, instrucţiuni de utilizare, data valabilității minime.
„Atenţie! La vopsirea ouălor nu utilizaţi vopsea pentru alte destinaţii, precum cea tipografică sau pentru textile. Utilizarea altor tipuri de vopsele poate prezenta un real pericol pentru sănătate”, avertizează directorul general al ANPC.
În cazul vinurilor şi băuturilor alcoolice, eticheta trebuie să cuprindă denumirea sub care se vinde produsul, denumirea şi adresa producătorului, importatorului sau îmbuteliatorului, volumul net, concentraţia alcoolică, o informaţie privind lotul, data durabilităţii minimale pentru băuturile alcoolice cu concentraţia alcoolică mai mică de 10% vol. Pentru vinuri, eticheta trebuie să mai conţină categoria de calitate, indicaţia geografică sau denumirea de origine controlată pentru vinurile de calitate superioară, tipul vinului, în funcţie de conţinutul de zaharuri. Lichidul trebuie să fie limpede, fără depuneri sau impurităţi în suspensie, iar în cazul băuturilor alcoolice distilate marcarea trebuie să respecte reglementările emise de Ministerul Finanţelor”.
[…] Afla mai multe despre aceasta stire [CLICK AIC] […]
[…] Evitaţi cumpărarea cărnii de miel de la persoane şi din locuri neautorizate, din „portbagajele maşinilor” şi a ouălor de pe marginea drumului, chiar dacă preţul oferit este mai mic, este sfatul transmis pe Facebook de Paul Anghel, directorul general al (ANPC). „Achiziţionarea cărnii, inclusiv a cărnii de miel, şi a produselor din carne se va […] Citeste mai mult […]