În perioada 11 – 13 aprilie, Antalia (Turcia) a găzduit cea de-a patra ediție a Forumului Diplomației de la Antalya (Antalya Diplomacy Forum), a cărui temă a vizat restabilirea importanței diplomației într-o lume fragmentată și importanța ei ca o forță stabilizatoare, într-o lume tot mai fragmentată.
Creșterea rupturilor geopolitice, aprofundarea inegalităților globale, creșterea violenței ai cărei victime sunt civilii, intoleranța la opinii divergente, incertitudinile determinate de perturbările tehnologice și impactul multidimensional al crizei climatice par să fi erodat încrederea în justiție și în instituțiile internaționale, iar incapacitatea actualului sistem internațional de a găsi soluții provocărilor contemporane reclamă eforturi pentru restabilirea problemelor sistemice cu care lumea actuală pare că se confruntă.
#ADF2025 și-a propus să evalueze problemele sistemice ale ordinii multilaterale și să favorizeze dialogul privind recuperarea diplomației într-un mediu internațional în evoluție rapidă.
Cele trei zile ale #ADF2025 au inclus subiecte precum conectivitatea, digitalizarea și dezvoltarea, parteneriatele într-o lume multipolară, construirea viitorului într-o lume fragmentată și puterea transformatoare a educației, rolul în creștere al Africii în politica mondială, confruntarea discriminării și rasismului în secolul XXI, previziunea strategică ca instrument de diplomație și rolul sudului global pentru un multilateralism eficient.
În epoca pe care o traversăm, nu doar liderii politici și diplomații, ci și persoanele și organizațiile joacă un rol în diplomație. În limbaj diplomatic, aceste domenii sunt cunoscute ca indicatori ai puterii soft în relațiile internaționale.
Forumul a reunit oficiali, diplomați și experți din întreaga lume.
MApN din România a fost reprezentat la #ADF2025 de secretarul de stat pentru politica de apărare, planificare și relații internaționale, Simona Cojocaru.
Situația de securitate din regiunea Mării Negre a ocupat un loc central în dezbateri, printr-un panel dedicat securitații Mării Negre din perspectiva aliaților riverani (Black Sea Security from the Perspective of Littoral Allies), fiind evidențiată ca o zonă strategică de interes major pentru stabilitatea euro-atlantică.
În marja forumului, oficialul român a avut o întrevedere bilaterală cu Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Bosnia și Herțegovina, Christian Schmidt, în cadrul căreia au discutat despre importanța regiunii Balcanilor de Vest pentru stabilitatea și securitatea europeană. Cei doi au reiterat importanța operației EUFOR Althea, precum și rolul substanțial al României în cadrul acesteia, țara noastră preluând comanda forței începând cu luna ianuarie a acestui an. Oficialul UE a salutat profesionalismul militarilor români prezenți în Bosnia și Herțegovina.