Acasă Economie Ai infrastructură, ai și leafă bună

Ai infrastructură, ai și leafă bună

DISTRIBUIȚI

Autostrazi_Fundal cu butoaneClasamentul judeţean al câştigurilor salariale din luna noiembrie 2015, realizat de Adevărul pe baza datelor centralizate la Institutul Naţional de Statistică (INS), este dominat de Bucureşti, Ilfov, Timiş, Cluj şi Sibiu.

Bucureştiul este de departe campionul salariilor, cu o medie generală de 2.617 lei net lunar în noiembrie, dar şi cu o rată a şomajului mai mică de 2%. Capitala este urmată de judeţele Ilfov şi Timiş, cu medii de 2.200 de lei, dar şi cu o rată a şomajului situată la cotele minime naţionale (1,3%).

Interesant este că tot în acest ”top 3“ (Bucureşti, Ilfov, Timiş) se regăsesc şi cele mai mici restanţe la creditele bancare (medii situate sub 10%), după cum reiese din datele Băncii Naţionale a României.

În continuare, judeţele Cluj şi Sibiu se remarcă în clasament, cu câştiguri medii de peste 2.000 de lei, urmate de Braşov, Constanţa şi Iaşi, cu peste 1.800 de lei. De remarcat sunt, şi aici, prezenţa investiţiilor străine şi o rată a şomajului redusă, sub 4%. Urmărind acest clasament, ca şi harta salariilor rezultată din datele INS, primul lucru care iese în evidenţă este faptul că salariile sunt mari acolo unde şi infrastructura este dezvoltată. Chiar dacă unele autostrăzi (din Ardeal, spre exemplu) sunt gata doar în proporţii reduse, prezenţa acestora a acţionat ca un magnet pentru investiţiile străine.

Apoi Bucureştiul, Ilfovul şi Constanţa sunt în mod tradiţional preferatele investitorilor străini, tot datorită dezvoltării infrastructurii, iar Clujul se remarcă prin dinamica investiţiilor în tehnologie.

”Lanterna roşie“ a clasamentului, cu cele mai mici salarii, este dusă de judeţele Harghita (1.316 lei, minimul la nivel naţional), Suceava, Neamţ, Covasna, Vaslui şi Brăila. Ce au în comun aceste judeţe? Aici, câştigurile medii sunt mai mici de 1.400 de lei, investiţiile străine sunt aproape inexistente, iar rata şomajului este maximă (peste 10% în Vaslui, peste 6% în Suceava şi Brăila şi mai mult de 5% în celelalte. – CRISTINA ANGHELUȚĂ

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here