Acasă Economie AJOFM SUSȚINE FINANCIAR UCENICIA LA LOCUL DE MUNCĂ

AJOFM SUSȚINE FINANCIAR UCENICIA LA LOCUL DE MUNCĂ

DISTRIBUIȚI

uceniciAgentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca Ilfov sustine actiunea de promovare si informare a angajatorilor, cu privire la avantajele oferite de Legea nr.279/2005 republicata, privind ucenicia la locul de munca, modificata si completata de Legea 106/2011 avand in vedere stimularea angajatorilor care încadreaza in munca persoane in baza unui contract de ucenicie la locul de munca.

Angajatorul care încheie un contract de ucenicie la locul de munca poate primi lunar, la cerere, din Bugetul asigurarilor pentru somaj, pe perioada derularii contractului de ucenicie, pentru acel ucenic, o suma egala cu 60% din valoarea indicatorului social de referinta al asigurarilor pentru somaj si stimularii ocuparii fortei de munca în vigoare, prevazut de Legea nr.76/ 2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca. In prezent valoarea indicatorului social de referinta este de 500 de lei. Suma lunara se acorda angajatorilor proportional cu timpul efectiv lucrat de ucenic, precum si pentru perioada concediului anual de odihna al ucenicului. Nu beneficiaza de aceste prevederi angajatorii care, anterior încheierii contractului de ucenicie la locul de munca, au avut cu persoana în cauza încheiat un alt contract de ucenicie la locul de munca pentru aceeasi calificare. Poate fi încadrata ca ucenic în munca orice persoana cu o vârsta de peste 16 ani, dar nu mai mult de 25 de ani, si nu detine o calificare pentru ocupatia în care se organizeaza ucenicia la locul de munca. Durata contractului de ucenicie la locul de munca nu poate fi mai mare de 3 ani si mai mica de 12 luni.

Formarea profesionala prin ucenicie la locul de munca cuprinde pregatirea teoretica si pregatirea practica, in conformitate cu prevederile legale in vigoare. Coordonarea formarii profesionale, teoretice si practica, a ucenicului va fi realizata de coordonatorul de ucenicie care trebuie sa fie salariat al angajatorului, care are o experienta de munca in ultimii 5 ani din care cel putin 2 ani in ocupatia pentru care se organizeaza ucenicia. Timpul necesar pregatirii teoretice a ucenicului este inclus în programul normal de munca. La încheierea contractului de ucenicie, partile pot conveni ca activitatea sa poata continua prin încheierea unui contract individual de munca pentru exercitarea ocupatiei în care ucenicul va fi calificat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here