Acasă Cultura Albumul Marii Uniri expus pe 1 Decembrie, la MNIR

Albumul Marii Uniri expus pe 1 Decembrie, la MNIR

DISTRIBUIȚI

Muzeul Național de Istorie a României (MNIR) expune cu prilejul Zilei Naționale a României – 1 decembrie – un bun cultural aparte – albumul Marii Uniri realizat de către fotograful Unirii, Samoilă Mârza, exemplarul dedicat lui Vasile Goldiș, artizan al Marii Unirii.

Piesa de patrimoniu expusă de Ziua Națională a României la MNIR are o istorie aparte, fiind realizată de Samoilă Mârza special pentru Vasile Goldiș, având pe copertă titlul de „Album”, numele lui Vasile Goldiș și anul 1918.

Albumul are pe câteva pagini semnătura fruntașului român alături de emblema atelierului lui Samoilă Mârza. Fotografia cu care se deschide albumul îl reprezintă pe Vasile Goldiș având textul „Vasile Goldiș, ideologul Marii Uniri, și Ioan Suciu, unul dintre principalii organizatori a Marii Adunări Naționale de la Alba Iulia”.

Samoilă Mârza (1886-1867) fotograf de profesie, a fost recrutat și a luptat în Armata Austro-ungară în Marele Război. S-a întors acasă în satul Galțiu, comuna Sântimbru, Alba cu puține zile înainte de 1 Decembrie 1918 și a participat alături de delegația satului său la Adunarea Națională de la Alba Iulia, fiind singurul fotograf care a imortalizat în cinci clișee evenimentul istoric al proclamării Unirii Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu Regatul Român.

Vasile Goldiș (1862-1934) profesor, autor de manuale în limba română pentru românii din Transilvania, colaborator al ziarului „Tribuna” din Arad – publicație care a susținut drepturile naționale, fiind tribuna luptei românilor pentru drepturi și apoi pentru unire – a fost deputat în Parlamentul de la Budapesta susținând drepturile românilor timp de mai bine de un deceniu. A fost cel care a elaborat manifestele prin care poporul român își cerea drepturile: Către națiunea română și Către popoarele lumii. O voce cunoscută a luptei naționale, Vasile Goldiș a negociat modalitățile de Unire cu guvernul român aflat la Iași și a fost cel care a redactat parțial Rezoluția Adunării de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918 pe care a citit-o în fața celor 100.000 de români prezenți. A fost ales membru în Consiliul Dirigent al Transilvaniei în problema Cultelor și Instrucțiunii Publice și membru al delegației care a adus Actul Unirii la București și i l-a prezentat regelui Ferdinand.

Alături de album este expusă o brasardă tricoloră, păstrată împreună cu acesta, o fâșie de pânză albă, având cusută pe ea steagul tricolor pe care este inscripționat cu cerneală anul „1918”, brasardă purtată la Adunarea Națională de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918.

Micro-expoziția al cărei curator este dr. Cristina Păiușan-Nuică, cercetător în cadrul MNIR, este disponibilă publicului vizitator până duminică, 4 decembrie 2022.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here