Au fost depistate peste 20.000 de kilograme de merluciu congelat infestat cu paraziţi!
Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a emis o alertă privind prezenţa larvelor de Anisakis în produsul “trunchi de merluciu congelat” din Spania. Pe 3 mai, prin Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje a fost primită o notificare din partea DSVSA Ilfov. Este vorba despre șase loturi de alimente, adică 23.060 de kilograme. Aproape 4.000 de kilograme au fost retrase de la comercializare. Acţiunea este în derulare, arată ANSVSA.
Probe din fiecare lot au fost transmise pentru a fi analizate la Institutul de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară. Potrivit ANSVSA, la probele prelevate din patru loturi au fost depistate larve de Anisakis în viscere, iar în probele din alte două loturi a fost semnalată prezenţa larvelor parazitului atât în viscere, cât şi în musculatura dorsală şi abdominală. Sub supravegherea inspectorilor sanitari veterinari şi pentru siguranţa alimentelor a fost retrasă de la comercializare o cantitate de 3.840 de kg de merluciu (1.578 de kg din loturile de produs cu localizare a parazitului la nivel muscular şi 2.262 de kg din loturile de produs cu localizare viscerală). Acţiunea de retragere este în derulare, precizează ANSVSA. Potrivit Autorităţii, Anisakidoza umană se caracterizează prin manifestările alergice, cutanate sau articulare (faza invazivă), pseudo-ulceroase (faza acută) sau dureri sau sindroame subocluzive (faza subacută). Simptomatologia debutează cu urticarie pe fond alergic şi sindrom anafilactoid asociat cu infecţii gastro-intestinale.Primele semne ale unei reacţii alergice uzuale apar în aproximativ 60 – 120 minute şi uneori chiar şi șase ore de la consumul peştelui infestat.
Programul de supraveghere şi control în domeniul siguranţei alimentelor prevede obligativitatea supunerii fiecărui lot de peşte, icre sau lapţi, randomizat, examenului prin inspecţie vizuală, înainte de prelucrarea sau comercializarea acestuia, în vederea depistării şi îndepărtării paraziţilor vizibili cu ochiul liber, cât şi obligativitatea prelevării unor probe reprezentative din fiecare lot de peşte, icre sau lapţi. – VLAD CRISTEA