Noi modificări ale Codului Rutier intră în curând în vigoare. Polițiștii vor putea folosi înregistrările video obținute de la alți șoferi, pentru depistarea conducătorilor auto indisciplinați. Chiar și amenzile pot fi date pe baza unor astfel de dovezi, fără să mai fie necesară confirmarea unui martor. Schimbări sunt și în cazul testării șoferilor pentru alcool și droguri.
„O nouă modificare foarte importantă este instituirea măsurii retragerii permisului de conducere în cazul în care persoana depistată în trafic refuză sau nu poate să fie supusă testării aerului expirat sau în vederea stabilirii prezenței în organism a substanțelor psihoactive”, a anunțat Alexandru Popa, comisar-şef, Poliţia Rutieră.
Retragerea permisului de conducere și, implicit, suspendarea dreptului de a conduce rămân în vigoare până la primirea rezultatului analizelor toxicologice realizate în laboratoarele instituțiilor de medicină legală.
În situația în care contravenientul refuză sau nu dorește să semneze procesul verbal, nu mai este necesară confirmarea acestui aspect de către un martor, atunci când acest aspect a fost înregistrat cu un mijloc video aflat în dotarea agentului constatator.
Situaţiile în care poliţistul este obligat să efectueze testarea conducătorilor auto
Polițistul este obligat să testeze conducătorii auto atunci când în vehicul sunt observate recipiente ce pot conţine băuturi alcoolice, care prezintă urme de consum sau substanţe susceptibile de a avea efecte psihoactive, dacă șoferul a săvârşit în mod repetat, în ultimii 3 ani, contravenţia prevăzută la art. 102 alin. (3) lit. a) ori a fost condamnat pentru cel puţin una dintre infracţiunile prevăzute la art. 336, art. 3361, art. 337 sau art. 338 din Codul Penal, infracţiunile prevăzute de Legea nr. 143/2000 privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri ori infracţiunile prevăzute de Legea nr. 194/2011 privind combaterea operaţiunilor cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive.
Un alt aspect nou introdus privind testarea conducătorilor de vehicule este instituirea posibilităţii persoanei testate de a solicita poliţistului rutier o a două testare după 15 minute, dar nu mai mult de 20 de minute de la primul test, în cazul în care concentraţia aerului expirat a fost de până la 0,10 mg/l alcool pur în aerul expirat.
Valoare juridică prezintă rezultatul celei mai mici concentraţii de alcool pur în aerul expirat.
Printre noile reglementări se numără posibilitatea de a dispune imobilizarea vehiculului atunci când conducătorul refuză sau nu poate să se supună testării în vederea stabilirii prezenţei în organism a alcoolului sau a substanţelor psihoactive, iar conducerea vehiculului nu poate fi asigurată pe loc de o altă persoană.
[…] Noi modificări ale Codului Rutier intră în curând în vigoare. Polițiștii vor putea folosi înregistrările video obținute de la alți șoferi, pentru depistarea conducătorilor auto indisciplinați. Chiar și amenzile pot fi date pe baza unor astfel de dovezi, fără să mai fie necesară confirmarea unui martor. Schimbări sunt și în cazul testării șoferilor pentru alcool […] Citeste mai mult […]