Printre proiecte: supralargirea Prelungirii Ghencea – Domnești – 35 milioane euro – Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a avut o intalnire cu Corina Cretu, comisar European pentru Politica Regionala, in cadrul careia a fost prezentat stadiul in care se afla proiectele cu finantare europeana derulate de primarie, dar si proiectele pentru care administratia Bucurestiului doreste sa obtina finantare in cadrul Programului Operational Infrastructura Mare.
Firea: ”Am convenit cu doamna comisar ca in perioada urmatoare sa colaboram indeaproape pentru eficientizarea și extinderea procesului de absorbtie a fondurilor europene la nivelul Municipiului București, iar in acest sens vom organiza intalniri de lucru, alaturi de primarii de sectoare, cu specialiști ai DG Regio, sau ai unor municipalitati din Europa care au implementat deja proiecte de asemenea anvergura și care ne pot impartași din experienta lor”.
Firea a anuntat cateva proiecte din cadrul Planului de Mobilitate Urbana Durabila (PMUD) București – Ilfov care s-ar putea califica pentru finantare europeana: ”Dupa aprobarea PMUD in Consiliul General vom demara procedurile pentru obtinerea de finantari europene nerambursabile pentru proiectele eligibile din cadrul PMUD. Dintre acestea, mentionez: Infiintarea unei retele utilitare pentru biciclete – piste și locuri de parcare, valoare estimata 50 milioane de euro, Imbunatatirea și extinderea sistemului de management al traficului, valoare estimata – 25 milioane euro, realizare pasaj denivelat Petricani – 25 milioane euro, realizare pasaj denivelat Andronache – 25 milioane euro, supralargire Prelungirea Ghencea – Domnești – 35 milioane euro”.
Proiectul Glina se reia dupa o suspendare de 400 de zile
In ce privește proiectele aflate in derulare, Firea a precizat ca la 16 martie a fost depusa la Autoritatea de Management a POIM (Programul Operational Infrastructura Mare) prima cerere de rambursare, in valoare de 5.850.533 lei (echivalent 1.3 milioane euro), pentru contractul de finantare ”Finalizarea statiei de epurare Glina, reabilitarea principalelor colectoare de canalizare și a canalului colector Dambovita”, semnat la 21 decembrie 2016. ”Am semnat actul aditional la Contractul de Lucrari 2 (CL2) din cadrul Proiectului ‘Finalizarea statiei de epurare Glina, reabilitarea principalelor colectoare de canalizare și a canalului colector Dambovita’, iar ordinul de reluare a lucrarilor va fi emis cu data de 20 martie 2017, pentru ca lucrarile sa poata continua dupa o suspendare de 400 zile.
O consecinta directa a semnarii acestui contract este deblocarea Contractului de Lucrari 6 (CL 6), ultimul din cadrul Proiectului care nu fusese demarat intrucat depindea de solutia tehnica din cadrul Contractului de Lucrari 2.
In ceea ce priveste Contractului de Lucrari 1 – ‘Extindere SEAU Glina 2 și construirea unui Incinerator de namol’, dupa o lunga perioada de contestatii a licitatiei, instanta s-a pronuntat iar Municipalitatea este in procedura de atribuire a contractului. Astfel, toate cele 6 contracte de lucrari aferente proiectului sunt acum in derulare, impreuna cu 3 contracte de servicii privind asistenta tehnica pentru managementul proiectului și supervizarea lucrarilor, precum și pentru audit”.
(CL2 presupune construirea sistemului de drenare de la partea dreapta a Casetei și alte lucrari la sistemul de canalizare de evacuare din Lacurile Titan, Tineretului și Carol”; CL6 presupune „Reabilitarea/inlocuirea retelei de canalizare și realizarea drenurilor secundare in zonele Cotroceni, Regina Maria și Tineretului)
180 milioane de euro pentru eficiența energetică
Un alt proiect major este cel privind ”Cresterea eficientei energetice in sistemul centralizat de furnizare a energiei termice in Municipiul Bucuresti”, care se incadreaza in Axa prioritara 7 a POIM, pentru care se vizeaza o finantare nerambursabila de 180 milioane de euro.
Continutul intregului Studiu de Fezabilitate și al Planului de elaborare a tarifului au fost realizate conform Metodologiei expertilor Jaspers, iar Analiza Cost Beneficiu la Studiul de Fezabilitate este in curs de finalizare.
Printre demersurile realizate pentru pregatirea intocmirii cererii de finantare se numara elaborarea strategiei locale de termoficare a Municipiului Bucuresti, care in prezent este in consultare publica, urmand a fi aprobatain Consiliul General al Municipiului Bucuresti pana la sfarșitul lunii mai 2017, inaintarea catre PMB a documentelor necesare obtinerii acordului de mediu, demararea discutiilor cu institutii financiare internationale (BEI, BERD, BM etc.) in vederea identificarii surselor de cofinantare a proiectului, analiza necesarului de energie termica pentru perioada 2018 – 2043, elaborarea Analizei financiare pentru varianta fara proiectul de investitie pentru perioada 2018-2043și este in curs de elaborare varianta cu proiect.
Corina Cretu: ”Va felicit ca ati reusit, intr-un timp atat de scurt, sa deblocati foarte multe proiecte vitale pentru Capitala Romaniei. Orașele pot face față provocărilor cu privire la mobilitatea urbană dacă elaborează și aplică strategii integrate și dacă implică toate părțile interesate în aceste acțiuni. Iar în ceea ce privește agenda urbană, Politica de coeziune se axează în actuala perioadă de programare tocmai pe strategii integrate de mobilitate urbană. La întâlnirea cu aleșii locali, organizată la București, pe tema folosirii eficiente a fondurilor europene pentru Dezvoltarea Urbană Durabilă, am discutat în primul rând despre ce măsuri pot lua orașele pentru a accelera pregătirea proiectelor. Le-am transmis primarilor prezenți la întâlnire că e nevoie în primul rând ca autoritățile de gestiune să încerce simplificarea și accelerarea selecției de proiecte, dar cred că este necesară totodată și simplificarea procedurilor de control.
România este statul membru al UE cu cele mai mari alocări din Fondul european de dezvoltare regională pentru Dezvoltarea Urbană Durabilă: aproximativ două miliarde de euro, iar mobilitatea urbană este una dintre priorități”. – foto – Bugetul.ro