Grădinițe noi la Ciolpani, Ciorogârla și Ștefănești
Consiliul Județean Ilfov are în derulare, în diverse stadii, proiecte în asociere cu primăriile, proiecte din fonduri proprii, dar și lucrări cu bani europeni.
Educația rămâne prioritate pentru instituția condusă de Marian Petrache, CJ Ilfov punând accent pe construcția de grădinițe cu program prelungit, împreună cu primăriile. Se construiește la Ciolpani o grădiniță cu program prelungit, de 120 de locuri, la Ciorogârla, sat Dârvari, una cu 100 de locuri și la Ștefănești o altă grădiniță, cu 60 de locuri. Unitățile au săli de clasă, spații de joacă, grupuri sanitare, dormitoare și sunt dotate cu videoproiectoare, calculatoare, table și jocuri interactive.
A fost încheiat contractul de execuție și urmează să înceapă lucrările de reabilitate și extindere pentru grădinița cu program normal din Petrești, comuna Corbeanca. În același stadiu se află și grădinița Transcom, din Popești-Leordeni. La Periș se construiește o grădiniță cu 75 de locuri.
De asemenea, la Găneasa va fi finalizată construcția școlii gimnaziale din Șindrilița, dotată și mobilată pentru a putea primi 200 de elevi. Sunt trecute pe lista investițiilor în derulare și trei săli de sport, la Gruiu și încă una la Moara Vlăsiei.
La Dobroești se află în procedură de achiziție construcția unei clădiri care va găzdui un after-school de 75 de locuri și un centru pentru 75 de persoane cu dizabilități. Un after school se va construi și la Domnești. Pentru realizarea lui, Consiliul Județean Ilfov și Primăria Domnești au semnat un contract de asociere.
Aparatură ultramodernă pentru Spitalul Județean
În prezent are loc un audit pentru îmbunătățirea eficienței energetice a spitalului de ginecologie din Buftea, iar la Spitalul Județean se cumpără aparatură ultramodernă. De asemenea, se reabilitează Spitalul de Psihiatrie ”Eftimie Diamandescu” (Bălăceanca) și, împreună cu Primăria Chitila, se construiește un centru medical. CJ Ilfov acordă atenție, în egală măsură, și centrelor sociale. Se modernizează Centrul de Plasament din Vidra, în condițiile în care toate celelalte centre sociale din județ au fost deja reabilitate.
Începe licitațiile pentru apă-canal
”Ne mândrim cu cel mai mare contract de finanțare semnat de un județ pentru apă și canal – 311 milioane de euro, bani de la UE. Peste 200.000 de ilfoveni vor beneficia anii următori de modernizarea și extinderea rețelei de apă și canal. Acum suntem în stadiul în care începem licitațiile pentru atribuirea contractelor de lucrări”, susțin reprezentanții CJ Ilfov.
Se reabilitează drumuri județene și poduri
În ceea ce privește drumurile județene se află în lucru reabilitarea, pe fonduri proprii și fonduri europene, DJ 100, în Ștefănești și DJ 401A, pe ruta Vidra-Jilava-Măgurele-Bragadiru-Clinceni-Domnești. Pentru DJ 602 Domnești-Ciorogârla-Buftea s-a finalizat licitația și se va semna contractul de lucrări. Există procedură de licitație pentru DJ 101 Balotești-Moara Vlăsiei-Grădiștea și DJ 401 Berceni-Vidra. Împreună cu primăriile se asfaltează și drumuri locale, în Grădiștea, Snagov, Măgurele, Mogoșoaia, Petrăchioaia, Balotești.
Împreună cu autoritățile locale se montează semne de circulație și indicatoare pe drumurile județene. Consiliul Județean Ilfov a cumpărat utilaje moderne pentru marcajele rutiere pe orizontală. Nu în ultimul rând se completează lista cu sensuri giratorii, pe mai multe drumuri județene, pentru fluidizarea circulației.
La proiecte în derulare putem trece și podul peste râul Ciorogârla, din Domnești. Au fost refăcute structura de rezistență superioară și structura rutieră, astfel încât circulația să se desfășoare în siguranță, iar lucrările continuă pentru consilidarea pilonilor A fost finalizată achitiția de lucrări pentru reabilitarea și consolidarea podurilor peste râul Ialomița, în satul Lipia, peste lacul Snagov, la Periș, peste râul Căldărușani, în satul Lipia și peste Valea Vlăsiei, în comuna Gruiu.
Sediu nou pentru Primăria Cernica
CJ Ilfov alocă fonduri și pentru centre culturale: construcții noi la Nuci și la Brănești, iar la Buftea se modernizează casa de cultură. Totodată, CJ Ilfov ajută la construirea mai multor imobile, printre care și noul sediu al primăriei din Cernica. Vor fi amenajate și parcuri, la Corbeanca și la Chitila.
Prioritatea zero rămâne implementarea noului program de transport public, în condiții civilizate și la prețuri decente. Totul, ca parte a Planului de Mobilitate Urbană Durabilă (PMUD), care are drept consecință deblocarea traficului.
Strategia de dezvoltare pentru 2021- 2030 va fi elaborată, până la finele lui 2019
Strategia de dezvoltare pentru 2021- 2030 va fi elaborată, până la finele lui 2019, împreună cu experții Băncii Mondiale.
Strategia de dezvoltare a serviciilor sociale cuprinde un inventar al serviciilor sociale existente și o analiză de nevoi. Vor fi reorganizate centrele de plasament pentru copii și centrele de asistență și îngrijire pentru persoanele cu dizabilități în structuri de tip familial care permit integrarea socială mai ușoară.
CJ Ilfov are în lucru și o strategie pentru tineret. Au fost identificate pricipalele nevoi ale tinerilor și se lucrează la soluții pentru ei.
Ne dorim pentru viitor și un nod de transport intermodal. Vorbim despre o investiţie ce ar putea creşte traficul de mărfuri cu un milion de tone anual. Nodul intermodal ar urma să includă două terminale cargo, la aeroport şi CFR, o staţie de pasageri CFR la aeroportul Henri Coandă (Otopeni), conexiuni rutiere între aceste platforme şi autostrada A3 Bucureşti – Ploieşti, centura Capitalei şi drumuri judeţene, dar şi modernizarea linei feroviare existente până în apropiere de aeroport.
Cu cât se dezvoltă mai multe firme, cu atât cresc veniturile județului și putem merge înainte în asigurarea calității vieții la nivelul anilor în care trăim. De aceea am inițiat proiectul care va pune județul Ilfov pe harta lumii, în ceea ce privește economia inovativă. Orașul Măgurele găzduiește cea mai importantă platformă de cercetare din România, un parc științific de ultimă generație, Măgurele Science Park. În luna mai a fost finalizat Studiul de Fezabilitate și am demarat procesul de consultare cu Banca Europeană de Investiții, în vederea contractării unei finanțări prin intermediul Planului Juncker și a altor tipuri de împrumuturi.
Dezvoltăm și un incubator de afaceri. Ilfov Business Hub devine funcțional în 2019 va oferi persoanelor și firmelor selectate asistență în dezvoltarea afacerii, consultanță juridică, audit, contabilitate și spații de birouri necesare pentru desfășurarea activității. Specialiștii Ilfov Business Hub vor îndruma antreprenorii și pentru accesarea de fonduri nerambursabile și rambursabile.
Știm cât de important este un mediu curat și sănătos, așa că pregătim o aplicație de finanțare pentru un sistem modern de colectare selectivă, reciclare, transport și eliminare a deșeurilor (SMID).
Acestea sunt principalele proiecte demarate, în diverse stadii. Zilele următoare vă vom prezenta și proiectele pe care vrem să le demarăm anul acesta.