Acasă Economie Amenzile la jumătate – plătite în 15 zile

Amenzile la jumătate – plătite în 15 zile

DISTRIBUIȚI

Deputatul PSD Ionela Dobrică a depus, la 24 aprilie, o inițiativă legislativă care prevede modificarea termenului legal până la care contravenientul poate achita amenda contravențională. În prezent, cel care săvârșește o abatere contravențională și este sancționat cu amendă poate achita jumătate din minimul amenzii prevăzute în actul normativ, în termen de 48 de ore. Prin noua propunere legislativă acest termen ar putea fi prelungit până la 15 zile.

“Există foarte multe beneficii ale unei astfel de modificări legislative. Cele mai importante dintre acestea vizează creșterea încasărilor la buget și degrevarea instanțelor de judecată de cauzele care au ca obiect contestația împotriva sancţiunilor contravenționale”, a declarat inițiatoarea acestui proiect.

Mai mult, în cazul amenzilor rutiere, de exemplu, vom asista, de asemenea, la o creștere a încasărilor la bugetele locale și la o degrevare a Direcțiilor de Taxe și Impozite locale în sarcina cărora se află recuperarea banilor din amenzi în caz de neplată.

“Cred că acest termen rezonabil de 15 zile va produce încă două efecte benefice pentru că, pe de o parte, mărirea termenului de plată a contravențiilor de la 48 de ore la 15 zile va stimula persoanele care primesc amenzi să le achite, iar pe de altă parte, vor fi evitate numeroase confuzii care se fac în acest moment în calcularea și aplicarea amenzilor. Este o măsură prin care venim atât în sprijinul autorităților publice, cât și în sprijinul oamenilor de bună credință care doresc să plătească amenda redusă, însă se pot confrunta cu dificultăți materiale”, a declarat Dobrică, vicepreședinte al Comisiei pentru tehnologia informației și comunicațiilor, membru în Comisia pentru muncă și protecție socială.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

eight − five =