Acasă Anchete Ample perchiziții la Energy Holding

Ample perchiziții la Energy Holding

DISTRIBUIȚI

perchezitii_91719500Sunt vizați și evazioniști din Ilfov

Biroul de Informare şi Relaţii Publice al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti informează că, sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti, poliţişti din cadrul DGPMP – Poliţia Sector 1- Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice, efectuează, la 4 august, 22 de percheziţii pe raza municipiului Bucureşti (19 locaţii) şi a judeţului Ilfov (trei locaţii), în vederea ridicării de documente financiar-contabile şi înscrisuri de la sediul social al unor societăţi comerciale şi domiciliile unor persoane fizice, cu privire la care există indicii temeinice de comitere a infracţiunilor de evaziune fiscală, complicitate la evaziune fiscală, spălare de bani şi delapidare.

Din cercetările efectuate până în prezent, a rezultat faptul că în cursul anului 2009, între două societăţi comerciale, cu capital privat, au fost încheiate contracte de consultanţă şi contracte de vânzare – cumpărare având ca obiect terenuri la preţuri mult supraevaluate, cu consecinţa prejudicierii bugetului de stat cu sumele aferente impozitului pe profit şi a taxei pe valoare adăugată, în cuantum de aproximativ 500.000 de euro.

În cauza penală înregistrată la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti se efectuează acte de cercetare specifice fazei de urmărire penale faţă de 4 suspecţi – 2 persoane fizice şi 2 persoane juridice, împotriva cărora s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de evaziune fiscală, complicitate la evaziune fiscală, spălare de bani şi delapidare.

În vederea asigurării prezenţei la audieri, au fost emise mandate de aducere pe numele suspecţilor persoane fizice. În vederea garantării recuperării prejudiciului, procurorii au dispus măsuri asigurătorii prin instituirea sechestrului asigurător asupra unui număr de 14 (patrusprezece) imobile – terenuri extravilane, terenuri intravilane şi construcţii, identificate în proprietatea suspecţilor – persoane fizice şi persoane juridice.

Una dintre firmele controlate este Energy Holding, deținută de Bogdan Buzăianu, iar suspiciunile sunt legate de o serie de tranzacții făcute în cursul anului 2009 de această companie cu altă societate vizată de aceste cercetări. Momentan prejudiciul este estimat la aproximativ 500.000 de euro, însă anchetatorii au indicii că acesta ar fi în realitate mult mai mare.

Omul de afaceri Bogdan Buzăianu a câştigat miliarde de dolari de pe urma Hidroelectrica. Din 1996 i s-a permis să cumpere energie de la stat, care prin firmele lui a fost revândută unor fabrici de stat la preţuri chiar şi de zece ori mai mari. În 2001 a încheiat cel mai mare contract de energie cu Hidroelectrica, de aproape un miliard de dolari, pe vremea când ministrul Economiei era naşul său, Doru Ioan Popescu. Despre acel contract, procurorii DIICOT au spus că reprezenta mai mult de unu la sută din PIB-ul României de la acea vreme şi că ar fi fost încheiat ilegal. Directorii Hidroelectrica sunt acum în închisoare fiind condamnaţi, însă partea de dosar cu Bogdan Buzăianu nu a plecat niciodată către instanţă.

Remus Borza, administrator judiciar al Hidroelectrica: ”Buzăianu chiar a fost un pionier. A fost un vizionar. Când a încheiat el pentru prima dată contracte bilaterale de energie cu Hidroelectrica nici nu exista piaţa contractelor bilaterale. În ceea ce priveşte piaţa de energie a înţeles (…) care este potenţialul.

Povestea retehnologizării Porților de Fier II, subiectul dosarului DNA în care în cursul lunii iulie 2016 a fost chemat la audieri administratorul Hidroelectrica, Remus Borza, este strâns legată de Nicolae Bogdan Buzăianu, marcant ”băiat deștept” din energia românească. Statul a pierdut peste un miliard de euro. La Porţile de Fier II retehnologizarea a fost realizată de o firmă urmaşă a companiei care obţinuse, când ministru al Economiei era Călin Popescu – Tăriceanu, un contract similar, fără licitaţie, amintește Digi24.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here