Acasă Politic ANA BIRCHALL, MINISTRU AL JUSTIȚIEI

ANA BIRCHALL, MINISTRU AL JUSTIȚIEI

DISTRIBUIȚI

Premierul Sorin Mihai Grindeanu a transmis președintelui României, Klaus Werner Iohannis, propunerea de nominalizare a ministrului delegat pentru Afaceri Europene, Ana Birchall, ministru interimar al Justiției.

Propunerea a fost făcută în conformitate cu prevederile art. 106 și art. 107 alin. (3) și (4) din Constituția României, republicată, precum și cu cele ale art. 9 din Legea nr.90/2001 privind organizarea și funcționarea Guvernului României și a ministerelor, cu modificările și completările ulterioare.

Premierul a făcut această nominalizare în contextul în care Florin Iordache și-a înaintat demisia din funcția de ministru al Justiției.

Ana Birchall: “Înțeleg responsabilitatea imensă pe care o presupune portofoliul Justiției”

După propunerea de nominalizare pentru preluarea mandatului de ministru interimar al Justiției, Ana Birchall subliniază importanța responsabilității în exercitarea acestei funcții: „Îi mulțumesc premierului, preşedinţilor coaliţiei de guvernare, precum și colegelor și colegilor mei din PSD şi ALDE pentru încrederea cu care m-au investit, înțelegând totodată responsabilitatea imensă pe care o presupune portofoliul Justiției. Voi face tot ceea ce îmi stă în putință pentru a îndeplini acest mandat cu profesionalism, seriozitate și echilibru. Îmi doresc ca alături de instituțiile care au atribuții și responsabilități în acest domeniu, de reprezentanți ai societății civile și mass media, precum și printr-un dialog transparent cu partenerii noștri externi să putem asigura bunul mers al justiției, ca o premisă fundamentală a unei democrații consolidate”.

Ana Birchall a fost învestită ministru delegat pentru afaceri europene la data de 4 ianuarie 2017.

În decembrie 2016, Ana Birchall a câștigat un al doilea mandat de deputat în județul Vaslui, continuând astfel activitatea parlamentară începută în 2012. În perioada februarie 2015 – decembrie 2016 a ocupat funcția de Președinte al Comisiei pentru afaceri europene din Camera Deputaților. În aprilie 2014 a fost numită Înalt Reprezentant al Prim-ministrului pentru afaceri europene și parteneriat cu Statele Unite ale Americii (funcție neretribuită, deținută până în octombrie 2015), după ce pe parcursul anului 2012 a deținut poziția de consilier al premierului.

Licențiată a Facultății de Drept, Universitatea București și a Facultății de Drept și Relații Internaționale (șefă de promoție) a Universității Nicolae Titulescu în anul 1996, Ana Birchall și-a continuat studiile la Yale Law School, Yale University, S.U.A., fiind primul român admis simultan la cursurile de masterat în drept la mai multe universități precum Yale, Harvard, Oxford, Cambridge și New York University. A absolvit cursurile de masterat (L.LM.) în anul 2000, iar în 2002 obține titlul de doctor în drept (J.S.D., “Student Marshal” – în calitate de reprezentant al anului de doctoranzi 2002) sub îndrumarea Prof. Anthony T. Kronman, decanul Yale Law School. Tema lucrării de doctorat a fost “Dreptul falimentului aplicat sistemelor bancare din țările Central și Est Europene” – o analiză comparativă a dreptului falimentului aplicabil sistemului bancar din SUA, Marea Britanie, Franța, Germania, România, Ungaria, Polonia și Cehia. Pe tot parcursul studiilor de doctorat a fost bursier Goldman Scholarship, bursă acordată de Yale Law School.

Ana Birchall este membră a Baroului București, a Comitetului Executiv al Yale Law School Association, Yale Law School și Ambasador al prestigiosului ONG Vital Voices, al Policy Network din Marea Britanie și al Terra Nova din Franța.

Deputatul PNL Virgil Popescu: Demisia lui Iordache nu spală de păcate guvernarea Grindeanu

Florin Iordache a cedat și a renunțat la funcția de ministru al Justiției. Nu se poate vorbi despre o demisie de onoare deoarece vine prea târziu, după nouă zile de proteste, după ce milioane de români au ieșit pe străzi și au cerut abrogarea Ordonanței 13/2017. Gestul lui Iordache a fost necesar și forțat, este de părere deputatul PNL Virgil Popescu.

”Este victoria românilor care au protestat și s-au opus Guvernului Grindeanu, atunci când acesta a venit cu Ordonanța 13/2017. Strada l-a demis pe Florin Iordache și exact așa trebuie să funcționeze o societate, în cazul în care Executivul face abuz de putere și nu-și respectă îndatoririle. Pe de altă parte, prin această demisie, Liviu Dragnea încearcă să-l scoată țap ispășitor pe Iordache pentru Ordonanță. Știm prea bine că PSD și ALDE, fără nicio excepție, sunt vinovate de încercarea lor de a ataca justiția. Ambele partide au lucrat, pe ascuns, la niște proiecte care să le ajute să scape de dosarele penale. Totuși, să nu uităm că ALDE a ajuns să curețe grajdurile celor din PSD, sperând că vor scăpa și ei de dosarele penale. Dragnea și Tăriceanu au primit o lecție de la societatea civilă și sper că vor înțelege că românii nu mai acceptă derapaje de la justiție și de la democrație. Demisia lui Florin Iordache nu este suficientă. Guvernul Grindeanu trebuie să-și dea demisia și să-și recunoască limitele. Este un Guvern marionetă, în mâinile lui Liviu Dragnea. Guvernul Grindeanu acționează la ordinele partidului și nu mai poate rămâne la conducerea țării după ce a încercat să oprească lupta anticorupție. Cu siguranță, acest cabinet de miniștri va încerca din nou să dea o lovitură statului de drept și democrației din România. Guvernul Grindeanu nu mai reprezintă România. Nu are nicio treabă cu problemele sau cu realitatea din această țară. În loc să ajute economia, acest Guvern s-a grăbit să ajute infractorii și politicienii corupți. În loc să se gândească la miile de persoane care au rămas fără loc de muncă în urma falimentului RAAN, acest Guvern se străduia să-i curețe lui Liviu Dragnea dosarul penal. Premierul Grindeanu a eșuat din momentul în care a acceptat să fie la mâna președintelui PSD. Demisia Guvernului Grindeanu este singurul lucru bun pe care ar putea să-l facă aceștia pentru România și pentru poporul român, însă nu o demisie de onoare, căci vine prea târziu, după nouă zile de proteste. Solicit majorității PSD-ALDE din Parlament să adopte, în procedură de urgență, Ordonanța 14/2017, astfel încât să se elimine orice șansă ca OUG 13 să mai intre în vigoare”, susține Petrescu.

USR: Dan Barna, purtător de cuvânt: Iordache a mințit și în declarația de demisie. Va continua să promoveze aceleași valori toxice, din Parlament

Dan Barna, purtătorul de cuvânt al USR, face următoarea declarație despre demisia lui Florin Iordache din funcția de ministru al Justiției: ”După ce prin inițiativele sale noctambule legale și constituționale a reușit să provoace cele mai numeroase proteste civile din istoria României, domnul Florin Iordache a acceptat să își prezinte demisia. Consecvent cu inițiativele  mandatului său care a stat sub semnul minciunii, găsim și în declarația sa finală dezinformări abil împachetate cum ar fi aceea ca OUG 13 (aceea adoptată) ar fi trecut prin dezbatere publică. Un act de o neechivoca imoralitate publică prin care statul de drept a fost agresat, un act evident și explicit creat pentru politicienii cu probleme penale și pentru Liviu Dragnea în mod expres, ne este prezentat în declarația domnului Iordache ca un succes de tehnică legislativă, neînțeles de cetățeni. Da, domnul Iordache a demisionat, dar, din nefericire pentru România, el va reveni în Camera Deputaților în Comisia Juridică de unde va avea mijloacele și va continua, fără îndoială, să promoveze aceleași valori toxice pentru statul de drept, precum cele care au scos 600.000 de cetățeni în stradă. Actorul s-a retras. Regizorul Sorin Grindeanu și producătorul Liviu Dragnea sunt asteptați pentru decontul echipei de producție”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here