Acasă Economie ANAF a utilizat metoda identificării vizuale online pentru 30.000 de persoane fizice

ANAF a utilizat metoda identificării vizuale online pentru 30.000 de persoane fizice

DISTRIBUIȚI

Inspectorii ANAF au utilizat metoda identificării vizuale online pentru 30.000 de contribuabili – persoane fizice, care au optat pentru această modalitate, în vederea înrolării în SPV, informează instituţia printr-un comunicat. În medie, inspectorii ANAF au identificat 16 persoane fizice în fiecare oră, din august 2020, momentul operaţionalizării acestei metode, şi până în prezent.

Spaţiul Privat Virtual este un serviciu gratuit, disponibil 24/24, prin intermediul căruia contribuabilii depun declaraţii, cereri, solicită documente sau verifică situaţia fiscală proprie. Persoanele fizice sau juridice, care deţin certificat digital calificat, pot solicita înregistrarea ca utilizator SPV, iar persoanele fizice, care nu deţin un astfel de certificat, pot cere înregistrarea şi pe bază de nume de utilizator şi parolă.

Pentru a se înregistra în Spaţiul Privat Virtual, fără a se mai deplasa la sediile ANAF, persoanele fizice care se înregistrează cu nume de utilizator şi parolă au posibilitatea să opteze pentru identificarea la distanţă prin ”identificare vizuală online”.

Aprobarea înregistrării în SPV se poate realiza şi pe baza verificării numărului unui document emis de Ministerul Finanţelor şi/sau ANAF.

În cazul în care persoana fizică alege identificare vizuală online, ANAF iniţiază procedura şi transmite persoanei, prin e-mail, următoarele informaţii: instrucţiunile de desfăşurare a sesiunii de identificare vizuală online; comunicarea faptului că, în situaţia în care nu poate participa la identificarea vizuală online la data şi ora programate, acesta are posibilitatea de a solicita o reprogramare, prin accesarea aplicaţiei de programări online; comunicarea faptului că neprezentarea la ora şi data ce vor fi comunicate va conduce la respingerea înregistrării în SPV; reguli de conduită.

În timpul sesiunii de identificare vizuală online funcţionarul public adresează întrebări specifice, cunoscute de ANAF şi persoana fizică, iar în situaţia în care persoana nu răspunde corect, cererea de înregistrare în SPV se respinge.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

13 − 8 =