Rezultatele celui mai mare proiect european privind analiza apelor uzate pentru 2022 au fost prezentate în studiul european ”Wastewater analysis and drugs” publicat de grupul SCORE în asociere cu agenția UE pentru droguri (EMCDDA). Analiza dezvăluie o creștere a detecțiilor de cocaină și metamfetamine și descrie modul în care cercetarea apelor uzate poate spune mai multe despre consumul de droguri în Europa.
Proiectul a analizat apele uzate dintr-un număr de 104 orașe europene din 21 de țări (20 UE + Turcia) pentru a explora comportamentele de consum de droguri ale locuitorilor lor.
În analiză a fost inclusă, pentru prima dată în 2022, și Ketamina, numărul total de substanțe examinate ajungând astfel la șase.
De la Copenhaga până la Valencia și Nicosia până la Lisabona, studiul a analizat probe zilnice de apă uzată în zonele de captare ale stațiilor de tratare a apelor uzate între martie și aprilie 2022. Au fost analizate probe de apă uzată de la aproximativ 54 de milioane de persoane pentru a identifica urme a cinci droguri ilegale (cocaină, amfetamină, metamfetamina, MDMA/ecstasy și ketamina), precum și canabis .
Ultimele rezultate arată o creștere continuă a detecțiilor de cocaină, tendință observată începând cu 2016 (în ciuda unor fluctuații în timpul blocării COVID-19). Situația metamfetaminei pare să evolueze, mai multe orașe raportând urme ale drogului. Apare o imagine mixtă pentru restul substanțelor în care se pot observa tendințe (amfetamina, canabis, MDMA). În ciuda faptului că detecțiile variază considerabil în funcție de locațiile studiului, este de remarcat că toate cele șase droguri ilicite investigate au fost găsite în aproape fiecare oraș participant.
Alexis Goosdeel, directorul OEDT, spune: „Eșantioanele de apă uzată pot spune povești revelatoare despre viața unei comunități și pot oferi un avertisment timpuriu cu privire la amenințările emergente pentru sănătate. Descoperirile de astăzi, dintr-un număr record de 104 orașe, prezintă o imagine a unei probleme de droguri care este atât larg răspândită, cât și complexă, toate cele șase substanțe fiind detectate în aproape fiecare locație. Acum, o știință consacrată, supravegherea apelor uzate ne oferă o perspectivă tot mai mare asupra dinamicii consumului și a aprovizionării cu droguri. Suntem, de asemenea, încurajați de potențialul său în creștere de direcționare și evaluare a răspunsurilor și inițiativelor politice localizate în domeniul sănătății publice”.
Grupul SCORE desfășoară campanii anuale de monitorizare a apelor uzate din 2011, când au participat 19 orașe din 10 țări și au fost studiate patru medicamente stimulatoare. Șaizeci și cinci de orașe au participat la cel puțin cinci dintre campaniile anuale de monitorizare a apelor uzate din 2011, permițând analize ale tendințelor temporale.
Cercetarea a evidențiat prezența reziduurilor de cocaină în apele uzate au rămas cele mai mari orașe din vestul și sudul Europei (în special în Belgia, Țările de Jos, Spania și Portugalia), dar au fost găsite urme și în majoritatea orașelor din estul Europei, unde s-au observat unele creșteri. În general, peste jumătate (38) din cele 66 de orașe cu date pentru 2021 și 2022 au înregistrat creșteri ale reziduurilor de cocaină (18 orașe au raportat nicio modificare și 10 o scădere). Un proiect european recent privind apele uzate ( EUSEME ) a găsit și reziduuri de cocaină crack în toate cele 13 orașe europene, cu cele mai mari încărcături în Amsterdam și Anvers.
Concentrate în mod tradițional în Cehia și Slovacia, urmele de metamfetamină au fost descoperite acum și în Belgia, estul Germaniei, Spania, Cipru și Turcia și în câteva țări din nordul Europei (de exemplu, Danemarca, Letonia, Lituania, Finlanda și Norvegia). Din cele 60 de orașe cu date pentru 2021 și 2022, aproape două treimi (39) au raportat o creștere a reziduurilor, 15 o scădere și șase o situație stabilă. În alte părți, încărcăturile de metamfetamină au fost foarte scăzute până la neglijabile, deși au fost raportate unele creșteri în orașele din centrul și sudul Europei. Cele trei orașe cu cele mai mari încărcături au fost toate situate în Cehia, urmate de orașe din Letonia, Germania, Turcia și Cipru.
Nivelul reziduurilor de amfetamine a variat, cele mai mari încărcături fiind raportate în orașele din nordul și estul Europei (Belgia, Germania, Țările de Jos, Finlanda și Suedia) și niveluri mult mai scăzute în orașele din sud. Dintre cele 55 de orașe cu date privind reziduurile de amfetamine pentru 2021 și 2022, imaginea a fost mixtă, 20 raportând o creștere, 26 o scădere și nouă o situație stabilă.
În cazul MDMA, imaginea este, de asemenea, amestecată. Din cele 62 de orașe cu date pentru 2021 și 2022, 28 au raportat o creștere a detecțiilor de MDMA (mai ales în orașele din sudul și centrul Europei), 27 o scădere (mai ales în nordul Europei) și șapte o situație stabilă. Cele mai mari încărcături de masă de MDMA au fost găsite în apele uzate din orașele din Belgia, Cehia, Țările de Jos, Spania și Portugalia.
În urma semnalelor privind disponibilitatea și utilizarea crescută a ketaminei în Europa (EDR 2022), medicamentul a fost inclus pentru prima dată în analiza din 2022. Cele mai mari încărcări au fost găsite în apele uzate din orașele din Danemarca, Italia, Spania și Portugalia.
Cele mai mari cantități de metabolit de canabis THC-COOH au fost găsite în orașele din vestul și sudul Europei, în special în Cehia, Spania, Țările de Jos și Portugalia. În 2022, s-au observat tendințe divergente (18 orașe din 38 au raportat o scădere față de 2021, 15 o creștere și cinci o situație stabilă).
Studiul a relevat diferențe între orașele din aceeași țară, parțial explicabile prin caracteristicile lor geografice, sociale și demografice diferite (distribuția pe vârstă, universități, viața de noapte). În majoritatea țărilor cu mai multe locuri de studiu, pentru trei dintre stimulente (cocaină, metamfetamina, MDMA), reziduurile au fost mai mari în orașele mari, comparativ cu localitățile mai mici. Nu au fost detectate astfel de diferențe pentru amfetamină și canabis.
Analiza apelor uzate poate detecta și fluctuațiile tiparelor săptămânale ale consumului ilicit de droguri. Mai mult de trei sferturi din orașe au prezentat reziduuri mai mari de droguri asociate adesea cu modele de consum recreațional (cocaină, ketamina și MDMA) în weekend (vineri-luni). În schimb, reziduurile celorlalte trei droguri au fost distribuite mai uniform pe parcursul săptămânii.
Studiul explorează potențialul cercetării privind apele uzate de a identifica noi substanțe psihoactive și modul în care acestea ar putea avea rolul de avertizare timpurie a tendințelor emergente, precum și pentru a ajuta evaluarea intervențiilor de sănătate publică. De asemenea, descrie tehnici (de exemplu, profilare enantiomerică) care determină dacă încărcăturile în masă de droguri în apele uzate provin din consumul uman sau din eliminarea medicamentelor neutilizate sau a deșeurilor din locurile de producție de droguri sintetice. Deși este folosită în principal pentru a studia tendințele consumului de droguri ilicite în populația generală, analiza apelor uzate poate fi aplicată și în locații precise (de exemplu, festivaluri de muzică, cartiere specifice) pentru a furniza date în timp util.
[…] Rezultatele celui mai mare proiect european privind analiza apelor uzate pentru 2022 au fost prezentate în studiul european ”Wastewater analysis and drugs” publicat de grupul SCORE în asociere cu agenția UE pentru droguri (EMCDDA). Analiza dezvăluie o creștere a detecțiilor de cocaină și metamfetamine și descrie modul în care cercetarea apelor uzate poate spune mai […] Citeste mai mult […]
[…] Afla mai multe despre aceasta stire [CLICK AIC] […]