Acasă Economie ANCOM propune desemnarea Poștei Române ca furnizor de serviciu universal în domeniul...

ANCOM propune desemnarea Poștei Române ca furnizor de serviciu universal în domeniul serviciilor poștale

DISTRIBUIȚI

ANCOM a lansat în consultare publică un proiect de decizie privind desemnarea Poștei Române (CNPR), pentru perioada 1 ianuarie 2025 – 31 decembrie 2029, ca furnizor de serviciu universal în domeniul serviciilor poștale, compania fiind și singura care a depus o astfel de cerere de desemnare.

Conform prevederilor legale în vigoare, ANCOM are obligația de a desemna, până la data de 31 decembrie 2024, unul sau mai mulți furnizori de serviciu universal pentru a asigura furnizarea serviciilor incluse în sfera serviciului universal pe întreg teritoriul țării.

Ca furnizor de serviciu universal, CNPR va beneficia, printre altele, de dreptul de a acţiona în relaţiile internaţionale şi de a încheia acorduri operaţionale, de a utiliza formularele internaționale specifice și de a aplica tarife speciale pentru toţi utilizatorii şi integratorii în condiţii transparente şi nediscriminatorii, atât cu privire la tarifele propriu-zise, cât şi cu privire la condiţiile asociate acestora.

Obligațiile serviciului universal presupun asiguraea, în fiecare localitate de pe teritoriul României, a cel puţin o colectare de la fiecare punct de acces şi cel puţin o livrare la fiecare adresă indicată, în fiecare zi lucrătoare, minim 5 zile pe săptămână, mai puțin în localitățile aflate în situații geografice excepționale unde frecvenţa de livrare stabilită de ANCOM este mai redusă.

Totodată, tarifele practicate pentru prestarea serviciilor poştale din sfera serviciului universal trebuie să fie accesibile, indiferent de localizarea geografică, transparente, nediscriminatorii şi fundamentate în funcţie de costuri, să stimuleze furnizarea unui serviciu universal eficient, avându-se în vedere asigurarea dreptului de acces la serviciul universal, precum şi dezvoltarea reţelei poştale publice.

CNPR poate solicita compensarea costului net aferent furnizării serviciilor din sfera serviciului universal, dar numai după încheierea exercițiului financiar aferent anului pentru care se solicită compensarea.

Persoanele interesate pot formula și transmite observaţii şi propuneri până la data de 9 decembrie 2024, pe adresa sediului central al ANCOM (Str. Delea Nouă nr. 2, sector 3, Bucureşti), prin intermediul Registraturii online sau prin intermediul direcţiilor regionale ale Autorităţii. Observaţiile pot fi transmise şi prin fax la numărul +40 372 845 402 sau prin e-mail pe adresa consultare@ancom.ro.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here