Acasă Politic Angel Tîlvăr: Trebuie să ne gândim serios la abordarea coordonată a provocărilor...

Angel Tîlvăr: Trebuie să ne gândim serios la abordarea coordonată a provocărilor reprezentate de manipulare, dezinformare sau interferențe rău intenționate

DISTRIBUIȚI

Angel Tîlvăr, senator PSD, președintele Comisiei pentru afaceri europene din Senatul României: ”Libertatea presei trebuie apărată și consolidată! Din gestionarea actualei crize, reiese clar că trebuie să ne gândim serios la abordarea coordonată a provocărilor reprezentate de manipulare, dezinformare sau interferențe rău intenționate”.

Afirmația vine în contextul reuniunii din 28 ianuarie 2021, în format de videoconferință, cu comisarul Věra Jourová, vicepreşedintele Comisiei Europene pentru Valori şi Transparenţă.

Cu acest prilej, Věra Jourová a prezentat președinților comisiilor pentru afaceri europene din legislativele statelor membre UE “Planul de acțiune pentru democrația europeană, care urmărește să le ofere cetățenilor mijloacele pentru a acționa, precum și să construiască democrații mai reziliente în întreaga UE”.

În acest sens, cei trei piloni strategici sunt: promovarea unor alegeri libere și corecte, consolidarea libertății mass-media și combaterea dezinformării.

Angel Tîlvăr consideră oportune ”preocuparea și eforturile la nivel european pentru a spori reziliența democrațiilor din UE și în abordarea amenințărilor reale cu care se confruntă sistemele democratice europene”, ca urmare a intensificării extremismului a demagogiei și a populismului. În același timp, se resimte o distanțare între politicieni și cetățeni, lucru care trebuie să dea de gândit”.

Senatorul subliniază că “este esențială cooperarea cu alte parlamente naționale și cu Parlamentul European pentru consolidarea rezistenței democrației noastre și identificarea celor mai bune soluții legislative pentru a sprijini obiectivele Planului de acțiune pentru democrația europeană (PADE)”.

”Oportunitățile sferei digitale trebuie valorificate, protejând în același timp cetățenii în fața provocărilor reprezentate de manipulare, dezinformare sau alte forme de distorsiune. Totodată, este necesar să identificăm domeniile în care o contribuție legislativă va face diferența, oferind un cadru adecvat pentru procese electorale echitabile și transparente, pentru asigurarea libertății presei, precum și pentru participarea activă a cetățenilor UE la procesul decizional”, afirmă Tîlvăr.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here