Agenția Națională de Integritate (ANI) a constatat averea nejustificată, starea de incompatibilitate și conflictul de interese de natură administrativă, în cazul a trei persoane prevăzute de Legea nr. 176/2010, după cum urmează:
LĂCĂTUȘU CARMEN,
Funcționar public în cadrul Direcției Generale Regionale a Finanțelor Publice Iași – Administrația Județeană a Finanțelor Publice Neamț |
AVERE NEJUSTIFICATĂ
Agenția Națională de Integritate a constatat existența unei diferențe nejustificate în cuantum de 230.161,34 lei (aprox. de 57.436,48 euro), între averea dobândită și veniturile realizate de către LĂCĂTUȘU CARMEN, funcționar public în cadrul Direcției Generale Regionale a Finanțelor Publice Iași – Administrația Județeană a Finanțelor Publice Neamț, în perioada 20 noiembrie 2006 – 31 decembrie 2017.
Agenția Națională de Integritate a sesizat Comisia de cercetare a averilor din cadrul Curții de Apel Bacău, în vederea începerii acțiunii de control cu privire la modificările patrimoniale intervenite și veniturile realizate de către LĂCĂTUȘU CARMEN. |
BONȚA GHEORGHE-VASILE,
Consilier local în cadrul Consiliului Local al Comunei Șibot, Județul Alba |
INCOMPATIBILITATE
În perioada 26 septembrie 2019 – 11 februarie 2020, a exercitat simultan funcția de viceprimar al comunei Șibot și calitatea de angajat în cadrul unei societăți comerciale, încălcând, astfel dispozițiile art. 87, alin. (1), lit. c) din Legea nr. 161/2003. |
DUMITRU VIOREL,
Consilier local în cadrul Consiliului Local al Comunei Moara Vlăsiei, Județul Ilfov |
CONFLICT DE INTERESE ADMINISTRATIV
În perioada exercitării mandatului de Consilier Local (2016 – 2020), având un interes personal de natură patrimonială în problema supusă dezbaterilor, a participat la deliberarea și adoptarea Hotărârii Consiliului Local Moara Vlăsiei privind aprobarea bugetului local al comunei Moara Vlăsiei pe anul 2018, prin care au fost aprobate atât bugetul local de venituri și cheltuieli cât și lista obiectivelor de investiții pentru anul 2018.
Ulterior adoptării Hotărârii, Primăria Moara Vlăsiei a încheiat cu o societate în cadrul căreia DUMITRU VIOREL deține calitatea de angajat, un contract de furnizare servicii în valoare de 88.863,36 lei, societate de la care Primăria mai efectuase anterior achiziții directe.
De asemenea, la data adoptării Hotărârii Consiliului Local, se afla în curs de derulare un contract de prestări servicii, încheiat între societatea al cărei asociat unic și administrator este DUMITRU VIOREL (în calitate de prestator) și societatea la care este angajat (în calitate de beneficiar).
Astfel, persoana evaluată a încălcat dispozițiile art. 77 din Legea nr. 161/2003 coroborate cu dispozițiile art. 46, alin. (1) din Legea nr. 215/2001 şi art. 75, lit. b) și c) din Legea nr. 393/2004. |
Persoanele evaluate au fost informate despre declanșarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiază – de a fi asistate sau reprezentate de un avocat și de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. Persoanele evaluate au depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apărare.
Persoanele menționate au încălcat următoarele prevederi legale: art. 87, alin. (1), lit. c) din Legea nr. 161/2003, potrivit căruia ”Funcţia de primar şi viceprimar, […] este incompatibilă cu exercitarea următoarelor funcţii sau calităţi: […] c) calitatea de funcționar public sau angajat cu contract individual de muncă, indiferent de durata acestuia”.
art. 77 din Legea nr. 161/2003, potrivit căruia ”Conflictele de interese pentru (…) consilierii locali şi judeţeni sunt prevăzute în art. 46 din Legea administraţiei publice locale nr. 215/2001, cu modificările şi completările ulterioare”.
– art. 46, alin. (1) din Legea nr. 215/2001 (forma în vigoare până la data de 04.07.2019), potrivit căruia ”Nu poate lua parte la deliberare și la adoptarea hotărârilor consilierul local care, fie personal, fie prin soț, soție, afini sau rude până la gradul al patrulea inclusiv, are un interes patrimonial în problema supusă dezbaterilor consiliului local, cu excepția situațiilor prevăzute la art. 57 alin. (4^1 ) și art. 101 alin. (3^1 )”;
– art. 75, lit. b) și c) din Legea nr. 393/2004, potrivit căruia ”Aleșii locali au un interes personal într-o anumită problemă, dacă au posibilitatea să anticipeze că o decizie a autorității publice din care fac parte ar putea prezenta un beneficiu sau un dezavantaj pentru sine sau pentru […] b) orice persoană fizică sau juridică cu care au o relație de angajament, indiferent de natura acestuia; c) o societate comercială la care dețin calitatea de asociat unic, funcția de administrator sau de la care obțin venituri”;
”Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat […] încălcarea obligațiilor legale privind conflictul de interese ori starea de incompatibilitate constituie abatere disciplinară și se sancționează potrivit reglementării aplicabile demnității, funcției sau activității respective […]”.
”Persoana […] față de care s-a constatat existența conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică […] pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”.