Acasă Economie ANRE a aprobat deciziile privind stabilirea prețurilor reglementate la energie electrică pentru 1...

ANRE a aprobat deciziile privind stabilirea prețurilor reglementate la energie electrică pentru 1 iulie – 31 decembrie 2020

DISTRIBUIȚI

ANRE a aprobat, la 29 iunie 2020, deciziile privind stabilirea preţului reglementat pentru energia electrică livrată și a cantităţilor de energie electrică vândute pe bază de contracte reglementate în perioada 1 iulie – 31 decembrie 2020 de producătorii S.N. Nuclearelectrica S.A., S.P.E.E.H. Hidroelectrica S.A., OMV Petrom S.A. și Complexul Energetic Oltenia S.A., precum și ordinele pentru aprobarea tarifelor reglementate de energie electrică aplicate clienților casnici în perioada 1 iulie 2020 – 31 decembrie 2020 de furnizorii de ultimă instanță – CEZ Vânzare S.A, Electrica Furnizare S.A, ON Energie România S.A, Enel Energie S.A, Enel Energie Muntenia S.A, Engie România S.A și Tinmar Energy S.A.

Raportat la perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2020, tarifele reglementate aplicate de furnizorii de ultimă instanță obligați (care asigură 99.9% din consumul celor aproximativ 6 milioane de clienți casnici pentru care se aplică tarife reglementate) au scăzut în medie cu 1,89%.

1 iulie 2020 – 31 decembrie 2020 este ultima perioadă de aplicare a tarifelor reglementate pentru clienții casnici și de stabilire a prețurilor pentru energia electrică livrată și a cantităților de energie electrică vândute de producători furnizorilor de ultimă instanță pe bază de contracte reglementate.

De la 1 ianuarie 2021, piața de energie electrică se liberalizează complet, furnizarea energiei electrice urmând a se realiza în regim concurențial inclusiv pentru categoria clienților casnici care beneficiază în perioada 1 iulie – 31 decembrie 2020 de tarife reglementate. Fiecare client casnic va trebui să își aleagă un furnizor în funcție de nevoile specifice și de ofertele concurențiale puse la dispoziție de către aceștia.

Pentru a veni în sprijinul clienților casnici, ANRE va elabora cadrul de reglementare necesar liberalizării complete a pieței de energie electrică prin care se vor stabili inclusiv obligațiile furnizorilor de ultimă instanță și modalitățile de informare a clienților casnici cu privire la liberalizarea pieței de energie electrică (prin intermediul facturilor emise, paginii de internet, prin afișare la punctele de informare etc.).

Deocamdată, ANRE a pus la dispoziţie, pe pagina sa de internet, aplicația ”Comparator oferte-tip de furnizare a energiei electrice”, al cărui scop este să permită compararea preţurilor de furnizare şi a condiţiilor oferite de furnizorii de energie electrică, înainte de a alege un anume furnizor sau o anume ofertă-tip.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

fifteen − twelve =