Acasă Anchete Antenele radio distruse în Transnistria erau ceke mai puternice emițătoare AM din...

Antenele radio distruse în Transnistria erau ceke mai puternice emițătoare AM din Europa

DISTRIBUIȚI

Cele două turnuri radio care au fost dărâmate de explozii, marți dimineață, în regiunea separatistă Transnistria sunt cele mai puternice două antene AM (n.r. – modulație de amplitudine) din Europa.

Emițătoarele erau-folosite de Rusia pentru transmiterea mesajelor de propagandă în Ucraina, scrie pe Twitter de jurnalistul de investigație Christo Grozev.

Aceste două dispozitive erau cele mai puternice antene de transmisie radio pe frecvența AM (400 – 1.600 kHz) din Europa.

Jurnalistul bulgar Christo Grozev, fondatorul portalului de investigații Bellingcat, specialist în domeniul securității, scrie pe Twitter că antenele erau proprietatea unui post de radio evanghelic din Transnistria, Transworld Radio, dar că ele erau folosite, de fapt, de Rusia pentru propaganda de război.

România susține pe deplin apelul la calm și responsabilitate al președintelui R. Moldova

Ministerul Afacerilor Externe transmite că România susține pe deplin apelul președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, la calm și responsabilitate, după atacurile din Transnistria și sprijină de asemenea „eforturile autorităților de la Chișinău de a gestiona aceste evoluții în mod responsabil, transparent și echilibrat”. „Ministerul Afacerilor Externe al României a luat notă cu preocupare de cele câteva incidente înregistrate recent, în circumstanțe încă neclare, în regiunea transnistreană a Republicii Moldova.

MAE român apreciază că, în actualul context, este necesară abordarea cu reținere și prudență a situației, clarificarea neîntârziată a circumstanțelor acesteia, precum și evitarea angajării în orice eventuale provocări. Din această perspectivă, MAE exprimă sprijinul deplin pentru apelul la calm și responsabilitate al Președintelui Republicii Moldova, doamna Maia Sandu, precum și pentru eforturile autorităților de la Chișinău de a gestiona aceste evoluții în mod responsabil, transparent și echilibrat. Încercările de escaladare artificială, nejustificată a tensiunilor nu contribuie la menținerea unui climat predictibil și stabil și nu sunt în interesul locuitorilor de pe cele două maluri ale Nistrului, mai ales în actualul context regional de securitate.

Pe un plan mai larg, MAE al României reafirmă susținerea pentru soluționarea politică a problemei transnistrene cu respectarea suveranității și integrității teritoriale ale Republicii Moldova, în cadrul frontierelor sale recunoscute internațional, și fără afectarea orientării sale pro-europene”, arată un

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here