Acasă Social Antisemitismul, xenofobia, radicalizarea și discursul instigator la ură pot fi combătute prin...

Antisemitismul, xenofobia, radicalizarea și discursul instigator la ură pot fi combătute prin educație

Noua strategie națională menționează galeriile sportive și asociațiile religioase ca baze pentru atragerea tinerilor de către ”entitățile radical naționaliste autohtone”

DISTRIBUIȚI

În cadrul unui eveniment organizat de Cancelaria Prim-Ministrului, la Palatul Victoria a fost lansată Strategia națională pentru prevenirea și combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării și discursului instigator la ură pentru perioada 2024-2027.

Reliefând echilibrul, responsabilitatea, dialogul, solidaritatea, respectul față de demnitatea umană și față de valori esențiale care caracterizează România, vicepremierul Marian Neacșu a reamintit cu acest prilej că antisemitismul, xenofobia, radicalizarea și discursul instigator la ură sunt amenințări care pot afecta structural societatea, prin erodarea respectului față de drepturile și libertățile fundamentale, motiv pentru care răspunsul societății trebuie să fie colectiv.

Documentul urmărește ca până în 2027, prin educație, România să devină un stat în care discursul instigator la ură să devină unul marginal.

Având în vedere că  Strategia pentru perioada 2021-2023 a pus accentul pe evaluarea situației curente și prevenirea manifestărilor antisemite, xenofobe și discursului instigator la ură, noua strategie propune identificarea de soluții pentru rezolvarea problemelor. Printre altele se propune stabilirea unei metodologii unitare la nivelul tuturor instituțiilor responsabile pentru colectarea de date și definirea noțiunilor.

De asemenea, documentul atrage atenția asupra faptului că entitățile radical naționaliste autohtone vizează atragerea tinerilor, în special din rândul galeriilor sportive și asociațiilor religioase, prin prezentarea tendențioasă și distorsionată a adevărului istoric și a unor noțiuni religioase, invocând astfel motive de ură la adresa unor minorități.

Strategia prevede și o serie de indicatori de măsurare a rezultatelor prin rapoarte periodice și un raport final, diseminarea la nivelul instituțiilor administrației publice până la nivel de deconcentrate, traducerea în cel puțin o limbă străină. Acțiunile prin care va fi aplicată noua strategie au în vedere, printre altele, programe de formare, proiecte educaționale, campanii de conștientizare.

1 COMENTARIU

  1. […] În cadrul unui eveniment organizat de Cancelaria Prim-Ministrului, la Palatul Victoria a fost lansată Strategia națională pentru prevenirea și combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării și discursului instigator la ură pentru perioada 2024-2027. Reliefând echilibrul, responsabilitatea, dialogul, solidaritatea, respectul față de demnitatea umană și față de valori esențiale care caracterizează România, vicepremierul Marian Neacșu a reamintit cu […] Citeste mai mult […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here