Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a participat ieri la la cea de-a treia conferinta Green Report – Circular 3, eveniment care a avut la baza conceptul de economie circulara si implementarea lui la nivelul Bucureștilor si al Romaniei. Conferinta a adus laolalta reprezentanti ai administratiei publice locale si centrale, reprezentanti ai industriilor de reciclare, colectare si salubritate si generatorii de deseuri.
Gabriela Firea s-a referit la problematica managementului deșeurilor în contextul mai larg al preocupărilor actualei administrații pentru reducerea poluării în Capitală. Un prim pas, important, in aceasta directie este înnoirea parcului auto al RATB. ”Un factor semnificativ poluant in Capitala este reprezentat de autobuzele RATB care sunt foarte vechi, ultima achizitie fiind facuta acum 10 ani. Suntem in faza finala a redactarii caietului de sarcini pentru achizitia a 400 de autobuze noi, 100 de tramvaie si 100 de troleibuze, proiectul de hotarare a fost votat deja in CGMB si am bugetat suma necesara acestei achizitii extrem de importante. Trebuie mentionat ca, prin caietul de sarcini, se solicita ca autobuzele sa fie Euro 6, deci net superioare din punctul de vedere al factorului poluant fata de ceea ce exista acum in Bucuresti. In scurt timp aceasta licitatie internationala va fi urcata pe SEAP si absolut orice producator din lume se va putea inscrie. O alta masura in ceea ce priveste reducerea poluarii in Capitala este achizitia mai multor statii care vor monitoriza calitatea aerului in puncte strategice ale Capitalei si vor produce alerte atunci cand parametrii admisi sunt depasiti, astfel incat sa fie informatii si cetatenii, dar si noi, ca autoritate publica, sa putem lua masuri”.
De asemenea, Firea a precizat ca anul acesta vor demara procedurile legale pentru punerea in aplicare a proiectelor continute in Planul de Mobilitate Urbana Durabila București – Ilfov (PMUD) si in Planul Integrat de Dezvoltare Urbana (PIDU) prin care se va construi o retea de piste de biciclete care, in final, sa faca posibila folosirea bicicletei ca mijloc de transport alternativ in oras.
Referitor la colectarea selectiva, Firea a subliniat ca o directie esentiala de actiune este educatia cetatenilor: ”În ce privește colectarea selectiva, vom actiona in paralel pe doua directii: pe de o parte educatia populatiei, incepand de la copii si terminand cu seniorii, pentru ca s-a dovedit ca daca reusim sa le inoculam celor mici ideea de comportament responsabil, ei ii vor influenta, in timp, si pe cei mari din jurul lor, iar pe de alta parte sa renuntam la a ne mai baza exclusiv pe spiritul civic al oamenilor si sa-i recompensam pe cei care colecteaza selectiv. Asa cum am anuntat recent, Primaria Capitalei va demara in scurt timp, la propunerea Green Group, un program de colectare selectiva a deseurilor, in baza unui Acord de Parteneriat Voluntar, care presupune ca oricand ni se pot alatura alte organizatii interesate. Concret, pe raza Bucurestiului vor fi instalate, pentru inceput, un numar de 50 de puncte de colectare a deseurilor, parte din ele complet automatizate, iar celelalte deservite de operatori, care vor prelua de la cetateni deseurile deja sortate, oferind in schimbul acestora stimulente in numerar sau vouchere de reduceri la marii retaileri.
Referitor la valorificarea deseurilor, Firea a explicat ca, in prezent, se lucreaza, impreuna cu Ministerul Mediului si Ministerul Fondurilor Europene, la definitivarea proiectului referitor la tratarea termica a deseurilor”.