Acasă Cultura Anul Centenar al Patriarhiei Române

Anul Centenar al Patriarhiei Române

DISTRIBUIȚI
image description

Romfilatelia introduce în circulație marți, 4 februarie a.c. o emisiune aniversară dedicată unui eveniment de importanță majoră al istoriei Bisericii Ortodoxe Române: ridicarea Bisericii Ortodoxe Române la rang de Patriarhie. Sub denumirea Anul Centenar al Patriarhiei Române, emisiunea are în componența sa o marcă poștală, o coliță dantelată, un plic „prima zi” și o mapă filatelică specială cu produs special în tiraj limitat.

Între evenimentele înscrise în programul aniversar dedicat Centenarului se regăsesc proclamarea canonizării mai multor sfinți români contemporani și sfințirea mare a Catedralei Naționale.

Anul 2025 marchează două momente deosebite din viața Bisericii Ortodoxe Române: 100 de ani de la ridicarea sa la rangul de Patriarhie (4 februarie 1925) și 140 de ani de la recunoașterea Autocefaliei sale (25 aprilie 1885).

În vederea promovării Centenarului, Patriarhia Română a stabilit un Logo Aniversar cu o identitate vizuală specială a evenimentului istoric, cu o simbolistică deosebită. Logoul, prezentat și ca Sigiliul Centenar, este semnul principal al identității Centenarului Patriarhiei Române. Antetul Centenar și Crucea Patriarhală Centenară completează identitatea vizuală a evenimentului.

Icoana „Soborul Sfinților Români” este icoana Anului omagial și a Anului comemorativ 2025. Sfinții canonizați, în număr de 16, sunt mari duhovnici și preoți mărturisitori din secolul al XX-lea.

Este vorba de: Sfântul Cuvios Mărturisitor Sofian de la Antim, Sfântul Preot Mărturisitor Dumitru Stăniloae, Sfântul Preot Mucenic Constantin Sârbu, Sfântul Cuvios Mărturisitor Arsenie de la Prislop, Sfântul Preot Mărturisitor Ilie Lăcătușu, Sfântul Cuvios Paisie de la Sihăstria, Sfântul Cuvios Cleopa de la Sihăstria, Sfântul Cuvios Dometie cel Milostiv de la Râmeț, Sfântul Cuvios Serafim cel Răbdător de la Sâmbăta de Sus, Sfântul Preot Mucenic Liviu Galaction de la Cluj, Sfântul Cuvios Mucenic Gherasim de la Tismana, Sfântul Cuvios Mucenic Visarion de la Lainici, Sfântul Cuvios Calistrat de la Timișeni și Vasiova, Sfântul Preot Mucenic Ilarion Felea, Sfântul Cuvios Iraclie din Basarabia, Sfântul Preot Mucenic Alexandru din Basarabia.

Importanța momentului aniversar este astfel prezentată de Preafericitul Părinte Daniel: „Această aniversare nu este doar o celebrare a trecutului, ci și o chemare la recunoștinţă faţă de înaintașii noștri și o reflecţie asupra rolului Bisericii noastre în viaţa poporului român. Patriarhia Română a fost, de-a lungul celor 100 de ani de existenţă, o făclie nestinsă a credinţei și a unităţii naţionale, iar duhovnicii și mărturisitorii ortodocși români din secolul al XX-lea au fost adevăraţi apărători ai credinţei ortodoxe în faţa încercărilor și prigoanelor”… Patriarhia Română a luat naștere la 4 februarie 1925, într-un context istoric marcat de Marea Unire din anul 1918, care a adunat într-un singur Stat unitar toate provinciile istorice românești. Unitatea națională realizată prin Marea Unire din 1918 cerea, în mod firesc, o reorganizare a Bisericii Ortodoxe Române, pentru a reflecta noua realitate politică și teritorială a României Mari.

Marca poștală a emisiunii cu valoarea nominală de 25 Lei reproduce un portret aflat în patrimoniul Patriarhiei Române, care îl prezintă pe Mitropolitul-primat Nifon Rusailă aflat la cârma Bisericii Ortodoxe Române începând din anul 1865, aparținând unei perioade de intensă strădanie a Bisericii pentru obținerea Autocefaliei.

Colița filatelică reproduce în imaginea mărcii poștale (valoarea nominală de 25 Lei) portretul primului Patriarh al României Miron Cristea (aflat ca întâi stătător între anii 1925-1939).

Simbolurile Anului Centenar, fațada Catedralei Patriarhale la care se adaugă 6 medalioane-portret
ale tuturor patriarhilor români din 1925 până în prezent întregesc grafica de ansamblu a produsului filatelic.

Plicul „prima zi” redă, alături de imaginea Icoanei Anului Omagial, sigiliul simbol al Anului Centenar al Patriarhiei Române și o vedere parțială a fațadei Catedralei Patriarhale.

Emisiunea este disponibilă de marți, 4 februarie a.c., în rețeaua magazinelor Romfilatelia din București, Bacău, Brașov, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, precum și în magazinul nostru online: https://romfilatelia.ro/store/

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here