Consiliul Tineretului din România, Federația Tinerilor din Cluj, Grupul PONT și BCR au deschis apelul pentru depunerea candidaturilor în vederea dobândirii titlului ”Capitala Tineretului din România” pentru anul 2025. Documentația completă se depune în format electronic pe capitalatineretului.ro.
Programul ”Capitala Tineretului din România” oferă fiecărui oraș din România oportunitatea unică de a-și transforma propriile viziuni în proiecte de dezvoltare concrete, timp de un an de zile, cu participarea activă a tinerilor. Programul se află la cea de-a VIII-a ediție și are la bază principii similare cu cele ale titlului ”Capitala Europeană a Tineretului” gestionat de Forumul European al Tineretului.
“Capitala Tineretului din România creează contexte pentru tineri de a se reconecta și de a colabora cu autoritățile, ONG-urile și mediul privat. Programul scoate în prim-plan rolul tinerilor în dezvoltarea societății și le oferă oportunitatea de a se afirma prin intermediul proiectelor pe care le dezvoltă, activităților și participării active. Tinerii sunt un mecanism puternic care ajută orice oraș să progreseze, iar prin intermediul Capitalei Tineretului din România, aceștia reușesc să își facă nu doar vocea, dar și ideile auzite și implementate.” – Tudor Ogner, director executiv al programului.
Pot aplica primăriile din orice localitate de rangul 0, I, II sau III (municipii și orașe) din România, sectoarele capitalei, respectiv municipiul București.
“Capitala Tineretului din România aduce în fața organizațiilor de tineret și în fața administrației unui oraș provocarea de a lucra împreună în interesul tinerilor și, în general, în interesul comunității. Pentru sectorul de tineret din orașele care au reușit până acum să câștige acest titlu, anvergura programului pe care l-au dezvoltat a fost de departe cel mai ambițios lucru construit pentru tinerii din acea comunitate, lucrând împreună. Tocmai acest „împreună” face ca acest program să poată fi un veritabil ambasador al încrederii: între tineri, între organizații, între tineri și oamenii care le conduc orașele și instituțiile, între comunitate și mediul privat, dar și între orice tip de actori care au ceva de spus în dezvoltarea acestui ecosistem”, precizează Mircea Meriacri, președintele Consiliului Tineretului din România.
Candiduturile depuse în perioada 2 mai – 17 iulie 2023 vor fi evaluate între 19 iulie și 21 august 2023, iar finaliștii vor fi anunțați în data de 22 august. O a doua rundă de candidaturi va avea loc în perioada 23 august – 16 octombrie 2023, evaluarea va avea loc între 18 octombrie și 15 noiembrie, iar decernarea titlului ”Capitala Tineretului din România” 2025 este programată în data de 18 noiembrie 2023.
Juriul este format din 25 de personalități cu experiență în domeniul tineretului, atât la nivel local și regional, cât și la nivel național și european.
Localității care va primi titlul de ”Capitala Tineretului din România” 2025 îi va fi acordat un premiu în valoare de 50.000 de euro din partea BCR și va avea posibilitatea să găzduiască evenimente de rang național organizate de instituții publice și rețele de tineret din România.
Programul ”Capitala Tineretului din România” s-a născut ca o moștenire a programului Cluj-Napoca 2015 Capitala Europeană a Tineretului. Orașele purtătoare ale titlului ”Capitala Tineretului din România” au fost Timișoara (2016-2017), Bacău (2017-2018), Baia Mare (2018-2019), Iași (2019-2020), Constanța (2021-2022), Târgu Jiu (2023) și Ploiești (2024).
Programul ”Capitala Tineretului din România” este implementat în parteneriat cu Ministerul Familiei.
[…] Afla mai multe despre aceasta stire [CLICK AIC] […]
[…] Consiliul Tineretului din România, Federația Tinerilor din Cluj, Grupul PONT și BCR au deschis apelul pentru depunerea candidaturilor în vederea dobândirii titlului ”Capitala Tineretului din România” pentru anul 2025. Documentația completă se depune în format electronic pe capitalatineretului.ro. Programul ”Capitala Tineretului din România” oferă fiecărui oraș din România oportunitatea unică de a-și transforma propriile […] Citeste mai mult […]