Acasă Educatie Aproximativ 700 de copii din Ilfov ar putea primi tichetul social pentru...

Aproximativ 700 de copii din Ilfov ar putea primi tichetul social pentru grădiniță

DISTRIBUIȚI

50_lei__Romania,_2005_aLa 4 februarie 2016, Prefectura Ilfov a fost gazda sesiunii județene de informare a primarilor și respectiv a directorilor de grădiniță din județ asupra modului de implementare a programului național reglementat prin Legea nr. 248/2015. Evenimentul a avut ca obiectiv clarificarea mecanismului implementării programului național în contextul problemelor specifice din localitățile ilfovene.

La reuniunea deschisă de Romulus Cătălin Pantazi, subprefectul de Ilfov, au participat șefi ai deconcentratelor din județ, primari, viceprimari, directori ai direcţiilor de asistenţă socială din primării, directori de grădiniţe.

”Legea Fiecare Copil la Grădiniță”, promulgată de președinte în octombrie 2015, încurajează prezenţa la grădiniță a copiilor între 3 și 6 ani prin acordarea unui tichet social pentru grădiniță de 50 de lei lunar. Stimulentul se acordă familiilor cu mai puțin de 284 de lei venituri lunare pe membru de familie și este condiționat de prezența zilnică a celor mici la grădiniță.  Legea răspunde obiectivelor cu privire la reducerea abandonului școlar (la 11.3%) și a sărăciei și inechității sociale ce derivă din Strategia Europa 2020. În 2014, rata abandonului școlar în România ajunsese la 18.5% și se estimează că în prezent doar unul din trei copii săraci beneficiază de educație timpurie. Potrivit ministerului Muncii, mai mult de 111.000 de copii sunt eligibili pentru a primi tichetul social pentru grădiniță. În județul Ilfov, în cele 40 de localități, sunt aproximativ 700 de potențiali beneficiari ai programului.

”În ședinţa din 3 februarie, Guvernul a aprobat suma de 55,5 milioane de lei pentru finanaţarea programului aprobat prin Legea 248/2015, precum şi repartizarea finanțării pe județe și municipiul București. Pentru judeţul Ilfov suma alocată acoperă finanţarea derulării programului pentru aproximativ 700 de copii care se încadrează în cerinţele stabilite de lege” a declarat prefectul Adrian Petcu.

Acordarea tichetelor sociale pentru grădiniță este strict condiționată de prezența zilnică a copiilor. Totalul absențelor motivate permise se calculează pe baza unui algoritm în care învoirile personale (maxim trei) și scutirile medicale nu pot depăși 50% din numărul total de zile de grădiniță din luna respectivă. Prezența zilnică o țin educatorii, iar situația fiecărui preșcolar se centralizează într-un sistem informatic național gestionat de Ministerul Educației. Corectitudinea notării prezenței zilnice va fi monitorizată prin vizite neanunțate, prin sondaj.

Copiii eligibili sunt identificați de asistenții sociali din primării, pe baza unui dosar social care atestă un venit de sub 284 lei / membru de familie. Stimulentul educațional se distribuie lunar în perioada septembrie – iunie, pe bază de cerere și declarație pe proprie răspundere completată de părinți sau de persoanele care răspund legal, cu suportul asistentului social, acolo unde este cazul. Declarația este standard și ușor de completat. Cei care primesc deja beneficii sociale care atestă încadrarea sub pragul de venit nu mai trebuie să facă un nou dosar, ci copiii lor devin automat eligibili.

Înscrierea în program este deschisă până la finalul lunii noiembrie, pentru a permite familiilor care văd exemplul bun al altora să își înscrie copiii la grădiniță și după începerea anului școlar. Stimulentul educațional se acordă începând cu luna în care preșcolarul a îndeplinit criteriile de frecvență. Tichetele sociale pentru grădiniță vor fi distribuite de primării, conform formularului de prezențe completat de educatori, iar banii necesari pentru plata stimulentelor educaționale se asigură de la bugetul de stat, din sume defalcate din taxa pe valoare adăugată. Titularul poate utiliza tichetul social pentru grădiniță în perioada de valabilitate numai pentru achiziționarea de produse alimentare, de igienă, de îmbrăcăminte și/sau rechizite.

Prefectura Ilfov anunță că există două situații pe care aceste norme nu le pot reglementa: Copiii lăsați în grija bunicilor sau altor rude, fără forme legale și copiii care nu au cod numeric personal.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here