Acasă Economie Asistență tehnică din România pentru proiectele sistemului energetic din Republica Moldova

Asistență tehnică din România pentru proiectele sistemului energetic din Republica Moldova

DISTRIBUIȚI

O delegație de experți de la Ministerul Energiei din România este prezentă la Chișinău, pentru a oferi asistență tehnică în domeniul afacerilor europene și al procesului de negociere și aderare a Republicii Moldova la U.E.

La solicitarea Ministerului Energiei din Republica Moldova, începând din 22 octombrie 2024, o echipă de experți din cadrul Ministerului Energiei din România, specializați în pregătirea și gestionarea programelor și proiectelor de investiții cu fonduri europene, în audit, corp de control și antifraudă se află la Chișinău, până la finele lunii octombrie, pentru a oferi asistență tehnică Ministerului Energiei din Republica Moldova în procesul de implementare a criteriilor de aderare la UE.

Echipa de experți, din care fac parte Nicolae Niculăiță, consilier în Cabinetul ministrului Energiei din România, cu responsabilități pe linia activității de auditare internă, control, implementare măsuri dispuse de Curtea de Conturi a României, Carmen Catrinel Muscalu, șef Serviciul monitorizare tehnică și verificare achiziții, Liliana Elena Cocoroveanu, consilier superior la Direcția Generală Investiții, și Marius Cătălin Mincă, consilier în cadrul Direcției Generale Investiții și Direcția Monitorizare Tehnică și Ajutor de Stat, va colabora cu specialiști în administrație din instituția omoloagă din Republica Moldova, în domenii precum stabilitatea instituțiilor care garantează statul de drept, democrația, drepturile omului și egalitatea de șanse, transparența decizională, implementarea acquis-ului energetic al U.E. și dezvoltarea unui sector energetic sustenabil.

De asemenea, experții de la Ministerul Energiei din România vor oferi asistență tehnică Centrului Național pentru Energie Durabilă (CNED), Operatorului Sistemului de transport al energiei electrice „Moldelectrica” și Unității Consolidate pentru Implementarea și Monitorizarea Proiectelor în domeniul Energeticii (UCIPE). Acest sprijin vine în contextul intenției acestor instituții de a participa la apelul de propuneri de proiecte PCI/PMI (Projects of common interest / Projects of mutual interest), precum și la elaborarea cadrului normativ secundar al Legii privind performanța energetică a clădirilor (PEC) și modelarea viitorului Planul național integrat privind energia și clima (PNIEC).

Conform unui Regulament aprobat de Guvernul Republicii Moldova, mărfurile, serviciile și lucrările, pentru Faza II a interconectării rețelelor de energie electrică între Republica Moldova și România vor beneficia de facilități fiscale și vamale.

Sunt prevăzute scutiri de TVA fără drept de deducere, accize, taxe vamale și alte taxe aplicabile mărfurilor și serviciilor importate pentru implementarea proiectului. Facilitățile vor reducere costurile de proiectului cu peste 6 milioane de euro.

 Proiectul „Interconectarea rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România, faza II” prevede construcția liniei electrice aeriene de 400 kV Bălți – Suceava, extinderea stației electrice Bălți 400 kV și modernizarea tuturor stațiilor electrice ale ÎS “Moldelectrica”, având un buget total de 77 milioane de euro. Proiectul este finanțat prin intermediul Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, Băncii Europene de Investiții și a Uniunii Europene.

 Proiectul va consolida securitatea energetică a Republicii Moldova, va contribui la integrarea în piața unică energetică a Uniunii Europene prin conexiunile cu rețeaua europeană ENTSO-E și va duce la  îmbunătățirea stabilității și fiabilității sistemului electroenergetic, va crește capacitatea de import și export a energiei electrice. Totodată, datorită modernizării stațiilor electrice, va crește capacitatea de absorbție a surselor de energie regenerabilă în rețea.

1 COMENTARIU

  1. […] O delegație de experți de la Ministerul Energiei din România este prezentă la Chișinău, pentru a oferi asistență tehnică în domeniul afacerilor europene și al procesului de negociere și aderare a Republicii Moldova la U.E. La solicitarea Ministerului Energiei din Republica Moldova, începând din 22 octombrie 2024, o echipă de experți din cadrul Ministerului Energiei […] Citeste mai mult […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here